Din kirkes unike bidrag Hovedsak
For å nå de som ingen andre når, må vi gjøre det som ingen andre gjør.

 

Tekst: David Hasseløy
Foto: Privat

Det var Craig Groeschel, pastor i Life Church i USA som konstaterte dette under en konferanse jeg besøkte for noen år tilbake. Groeschel leder en av Amerikas største menigheter og er blant annet en av initiativtakerne til bibelappen YouVersion. Han hevdet at en av de viktigste grunnene til at de har nådd og rørt så mange med de gode nyhetene om Jesus, er at de har turt å gjøre det ingen har gjort akkurat på de måtene før dem. 

Vi er ikke Life Church i USA, tenker du kanskje, og det har du helt rett i. Men jeg er helt overbevist om at Gud likefullt har en unik plan og egenart for akkurat deres fellesskap. 

DAVID HASSELØY: Du er ikke bare frelst, men kalt

Gjøre gud kjent

Jeg tror Gud har en generell plan for alle kristne og alle menigheter. Det er som Ungdom i Oppdrag enkelt oppsummerer: «Å kjenne Gud og gjøre ham kjent.» Men mens vi går på den veien som er for alle troende og kristne fellesskap, tror jeg Gud vil lede oss inn til det som kan være vårt mer spesielle bidrag til vår verden, byen vår og våre venner. 

Det tar gjerne fire til fem år å etablere et miljø.

Finne det unike

Det tar noen år å etablere en egen identitet. Etter å ha fulgt mange oppstarter av menigheter, ungdomsarbeid og fornyelsesprosesser av eksisterende menigheter, har jeg sett at det gjerne tar fire til fem år å etablere et miljø. Selv om man har en nedskrevet visjon, bruker man gjerne disse første årene til å gjøre det alle kristne er kalt til, og kopierer gjerne andre forsamlinger man lar seg inspirere av.

Det er ingenting galt med det.

Men for å nå nye mennesker som ikke alle andre når, er det verdt å strekke seg etter å oppdage vårt mer unike bidrag til det store bildet av Jesus sin kirke på jorda og i byene våre. 

DAVID HASSELØY: Begrenser tidligere erfaringer livet ditt?

Etablerte sunt miljø

Da min bror, Andreas, tok over ungdomsarbeidet i Filadelfiakirken i Drammen for snart to tiår siden, ble det viktigste for ham å hjelpe ungdommene å få tak i evangeliet og å hjelpe dem til å forstå «hvem de er i Jesus». 

De første to årene gikk først og fremst med til å etablere et sunt miljø med ungdommer som forsto at kristenlivet ikke handler om hvor sterke de var, men om hvor sterke de var i ham som bor i dem. Og det var når tenåringene fikk tak på det, at det unike ved miljøet begynte å bli synlig. 

Trygge i sin identitet i Jesus turte de å etablere kristne skolegrupper på skolene, for det var ikke de som skulle forandre skolen i egen kraft, men «Jesus i dem». På det meste var det skolearbeid på 15 skoler i Drammen og omegn, og vi fikk en unik styrke i miljøet rundt skolearbeid. 

Hvilke ressurser og gaver har Gud plassert i deres kirke? 

Unike ressurser

I sammenheng med fokus på skolene kom en av ungdomslederne, Audun Langgaard, opp med en idé om å nå enda bredere gjennom en gratis ungdomsavis som vi kunne dele ut på skolene. Og fordi ungdomsarbeidet hadde vokst seg sterkt og hadde mange aktive som var dyktige på foto, tekst og grafisk design, så hadde vi de unike ressursene som skulle til for å nå byens ungdommer gjennom avis.

 80 prosent av Drammens videregående elever leste avisen hver måned. 

Avisen ble etterhvert til et tv-program på lokal-tv, laget av menigheten, som ble en måte for oss å nå folk vi tidligere ikke hadde nådd. Vi startet med å gjøre det alle kristne er kalt til, men vi fant etterhvert en unik måte vi hadde ressurser til å nå mennesker på. 

DAVID HASSELØY: Veien til et bedre omdømme

Forsamlingens styrke

Det er helt supert om noen vil la seg inspirere og kopiere dette. Men det kan være at Gud har en helt annen unik åre for deres fellesskap. Derfor har jeg elsket å sitte på Led opp igjennom årene og høre om for eksempel hvordan Salemkirken i Sandefjord har bygget et unikt arbeid for å nå innvandrere i byen, mens Filadelfia i Kristiansand i sin tid etablerte barnehager som ga dem innflytelse i nye bydeler. 

Ut ifra styrke i forsamlinger som over lang tid har gjort det alle kristne er kalt til, har Gud åpnet dører og muligheter, i tråd med de unike gavene og ressursene som finnes i deres fellesskap. 

Så hva er din kirkes unike bidrag? Hvilke ressurser og gaver har Gud plassert i deres kirke for å møte byens behov og å nå de som ingen andre når med Guds kjærlighet? 

 

kommentarer