Tydelighet er attraktivt Leder
Svenske partiledere har fortsatt mareritt om debattene med Ebba Busch Thor, leder for Kristdemokraterna. 

 

Slutten av 90-tallet var gullalderen for de kristendemokratiske søsknene i Norge og Sverige. 

Ved stortingsvalget i 1997 fikk Kristelig Folkeparti 13,7 prosent av stemmene. Ved Riksdagsvalget i 1998 stemte 11,8 prosent av svenskene på Kristdemokraterna (KD). 

Norske og svenske aviser snakker denne uken om et mirakel.

KDs historie er likevel mye yngre enn KrF. Det var først i 1991 at det til da ubetydelige partiet fikk plass i riksdagen med 7,1 prosent av stemmene. Alf Svensson tonet ned gamle hjertesaker som abort og alkohol, og snakket fløyelsmykt om familien og felles verdier. Under intervjuer og debatter framsto han slik han talte; varm og tillitvekkende. 

KD har som KrF slitt i motbakke på denne siden på av 2000-tallet. De har falt og falt. Trenden har virket umulig å snu. 

JAHR: Nådegave i nød

For hvert valg siden 1998 har Kristdemokraterna falt med mellom 15 og 20 prosent. For fire år siden fikk de 4,6 prosent av stemmene. De befant seg på kanten av stupet. Selv om de skulle makte å bremse fallet betydelig, så varer skjebnen unektelig. De ville havne under sperregrensen.  

I stedet for å framstå samlende, har hun vært som en slagbjørn i debattene.

Men nei. Både norske og svenske aviser snakker denne uken om et mirakel. Selvfølgelig er det et humoristisk spark mot kristne partier, men internt i KD føles det slik. Tilnærmet 50 prosent økning til 6,4 prosent er nesten for godt til å være sant. Enda mer overraskende er det med tanke på at KD stort sett hadde meningsmålinger under sperregrensen fram til i sommer. 

JAHR: Dristighet under ansvar

I ukens Rett på sak peker tidligere kommunikasjonsrådgiver i KrF og nylig avgått redaktør i Vårt Land, Åshild Mathisen, på tydelighet. Kristdemokraterna har valgt mer tydelig retning, sier hun, – mens Knut Arild Hareide i Norge løper fram og tilbake for å holde alle fraksjoner mer eller mindre fornøyde. KD har valgt høyresiden. I klassisk økonomisk politikk er de et tydelig høyreparti. 

I flere klassiske verdispørsmål er det norske KrF som våger å gå motstrøms.

Enda viktigere har lederen Ebba Busch Thor vært. I stedet for å framstå samlende, har hun vært som en slagbjørn i debattene. Svenske aviser beskriver hvordan Socialdemokraternas leder Stefan Löfven og Moderaternas leder Ulf Kristersson fortsatt har mareritt om den 31 år gamle kvinnen som vil fjerne pappaperm, sår tvil om menneskeskapte klimaendringer og tar et oppgjør med Sveriges ytterliggående kjønnspolitikk. 

JAHR: Skilsmisse og gjengifte

Men som Mathisen sier: «Det ville ikke fungere i Norge fordi kjønnspolitikken er mye mer ekstrem i Sverige». KD har et større rom til å manøvrere i et land der en ytterliggående venstreradikal ideologi er i ferd med å møte motstand. Det svenske folket kjøper ikke lenger alt som kommer fra den kanten. 

Ebbas kvasse tydelighet er på mange måter bare tilsynelatende. Det går vel så mye på stil som innhold. KD har for lengst gått inn for selvbestemt abort som alle andre. I flere klassiske verdispørsmål er det norske KrF som våger å gå motstrøms. Likevel er det KrF som virker vinglete. 

JAHR: Et kjærlighetsbrev til Pinsebevegelsen

 

kommentarer


Anbefalte innlegg