Russland på tvers Kristenliv
Norsk pastor gjør risikofylt stunt for å samle inn penger til nytt ungdomssenter. 

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Morgan Frelsøy

 

Tirsdag 28.august legger Mats-Ola Ishoel ut på en tur de færreste ville begitt seg ut på.

Nordmannen, som er pastor i Russlands største frikirkelige menighet, Livets Ord Moskva, skal kjøre Russland på tvers på motorsykkel. Reisen begynner 28. august i Vladivostok ved Japanhavet, lengst sørøst i Russland, og skal etter planen ende i St. Petersburg 15. september.

Det er ingen selvfølge at det kommer til å gå bra.

Bygger nytt ungdomssenter

Livets Ord Moskva eier i dag en flott kirke i sentrum av Moskva med 1200 sitteplasser. I norsk skala ville dette bli ansett som en kirke med god plass, men for en menighet med over 5000 medlemmer er ikke dette nok. Og det er spesielt ungdommene som trenger mer plass. Hvert år samler menighetens ungdomskonferansen mellom 4000 og 5000 ungdommer.

For to år siden begynte menigheten å samle inn penger til et nytt ungdomssenter i Moskva. Så langt har de samlet inn en halv million dollar, som tilsvarer omlag fire millioner norske kroner. Men fremdeles gjenstår det to-tredjedeler av beløpet menigheten trenger for å realisere drømmen.

– Vi trenger cirka en milion dollar til, altså åtte millioner kroner, for å komme i mål, forteller Mats-Ola.

Fersk syklist

For å få fortgang på prosjektet og samtidig skape blest om innsamlingsaksjonen besluttet Mats-Ola og ungdomspastoren i menigheten seg for å sette på ut den risikofylte reisen. De skal kjøre non-stop uten hviledager, og regner med å gjøre unna mellom 40-70 mil hver dag.

– Vi skal gjøre det radikalt. Sergei ville at vi skulle ta pauser underveis, men jeg sa nei, sier Mats-Ola og ler. Han legger til at Sergei nylig tok motorsykkel-sertifikatet ene og alene for å være med på stuntet.

I løpet av den to og en halv uker lange reisen vil de to mennene overnatte på moteller og i skog langs veien. Veien kommer til å gå gjennom de fleste, store byer i Russland, og de to kommer til å preke for ungdommer på hvert nytt sted de ankommer.

Vi skal gjøre det radikalt. Sergei ville at vi skulle ta pauser underveis, men jeg sa nei.

Fulgt av TV-team

Underveis på reisen vil mennene bli fulgt av en følgebil og et TV-team som kommer til å filme turen. Dette kommer til å bli sendt på russisk fjernsyn som daglige programmer folk kan følge med på. I tillegg kommer Mats-Ola til å bli oppdatert jevnlig på sosiale medier hvor han blir «fulgt» av flere titalls tusen mennesker.

1000 mil på russiske veier

Mats-Ola legger ikke skjul på at ferden kan bli farlig. Mye kan skje når over 1000 mil skal tilbakelegges på motorsykkel. Veistandarden er en stor bekymring, og det er også været.

– Det er ingen selvfølge at det kommer til å gå bra. Standardene på veiene er også ganske dårlig mange steder, og vi kommer til å holde på et stykke ut i september, så været er heller ikke garantert. Dette er jo tross alt i Sibir, sier han og ler litt.

Det vil være mulig å følge med på reisen på Facebook og Instagram. Der vil det også bli publisert informasjon om hvordan man kan gi penger til støtte for ungdomssenteret.

 

Du kan følge prosjektet på denne nettsiden. Her vil det finnes informasjon på norsk, engelsk og russisk. 

 

Se video om prosjektet her:

kommentarer