Når en kristen begår selvmord Hovedsak
20 år gammel tok storebroren til Mats Skaar sitt eget liv.

 

Tekst og foto: Deborah Selbekk Lunde (i Drammen)

 

– Jeg gråt ikke i begravelsen hans.

Mats Skaar trekker pusten dypt og ser ut over gelenderet ned på Drammen by. Vi befinner oss på en solrik veranda hjemme hos Mats’ foreldre. Det moderne funkishuset har en utmerket plassering på åsen og gir en nydelig panoramautsikt over elvebyen. De idylliske omgivelsene står i sterk kontrast til det dystre temaet Mats har sagt seg villig til å snakke om denne ettermiddagen.

Selvmord. Ordet som sjelden sies, og som hvis det sies ofte blir sagt med hviskestemme.

Men Mats har valgt å være åpen om temaet. Han tror taushet rundt selvmord kun bidrar til å fore tabuet. Han tar gjerne et oppgjør med skammen. Den skremmer han ikke.

MISTET STOREBROREN: – Man tror ikke at noen man kjenner er kapable til å gjøre noe sånt, forteller Mats Skaar til Korsets Seier. FOTO: Deborah Selbekk Lunde. 

Mats’ storebror Thomas Skaar tok sitt eget liv som 20-åring. Tragedien inntraff 6. oktober 2008. En dag Mats aldri vil glemme.

Det var åpenbart at noen hadde blitt påkjørt.

Dramatikk på togstasjonen

Det begynte som en helt vanlig dag. Mats hadde en avtale om å møte en kompis på Hvalstad togstasjon i Asker. Tidligere på dagen hadde Mats fått meldinger fra venner av Thomas som fortalte at de hadde hatt en krangel med ham.

– Det var en helt unødvendig krangel også, sier Mats nærest litt irritert.

Mats forteller at guttene tok kontakt med ham for å høre om han visste hvorfor storebroren var i så dårlig humør.

Mats tenkte ikke noe mer på det, og reiste bort til Hvalstad stasjon. Da han kom dit, var det både politi og begravelsesbyrå på stedet.

– Det var åpenbart at noen hadde blitt påkjørt, sier Mats og forteller at det var satt opp buss for tog.  Uten å tenke nevneverdig over oppstyret, dro Mats og kompisen for å spille FIFA.

Sivilarbeider i Filadelfia

Senere på kvelden fikk Mats en telefon fra sin far.

– Pappa sa at det hadde skjedd noe og at jeg måtte komme hjem med en gang. Jeg spurte han var som hadde skjedd, men pappa sa at jeg fikk vite det når jeg kom hjem.

Det første som slo han, var kreft. «Hva om mamma hadde fått kreft?»

Tanken på at noe skulle skjedd med Thomas, var helt fjern.

– Så det var ingenting med Thomas som skulle tilsi at han var deprimert eller vurderte selvmord?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det slo meg aldri. Thomas var en glad gutt som hadde mange venner. Han hadde droppet ut av videregående, og var litt lei seg for det, men han trivdes i jobben som sivilarbeider i Filadelfiakirken Oslo, og han var der nesten hver dag, forteller Mats.

«Var det med vilje?» 

Da Mats kom hjem, sto det en fremmed prest i stuen.

– «Det var Thomas som ble påkjørt på togstasjonen», fortalte han.

Mats svelger og ser ned på knærne sine. Han glemmer aldri det første han da sa.

– «Hvem Thomas?». Det høres rart å si det nå, men i ettertid tror jeg at jeg sa det i håp om at det var en annen Thomas, forteller Mats.

Da det ble klart at det var storebroren hans, fikk Mats en forferdelig følelse. Et nytt spørsmål meldte seg.

«Var det med vilje?»

«Det kan se sånn ut», kom det fra foreldrene.

Senere ble det bekreftet. Politiet hadde snakket med den kvinnelige togføreren som ga en beskrivelse. Det var ingen tvil om at Thomas hadde gjort dette med vilje.

Thomas tok et bevisst valg. Han planla det. Han dro til Hvalstad stasjon den ettermiddagen for å ta sitt eget liv.

Skjedde helt uventet

Thomas etterlot seg ikke noen beskjed. Ikke en lapp eller en forklaring eller en siste tekstmelding med et «adjø». Ingen kan derfor med 100 prosent sikkerhet vite hvorfor den kjekke og populære 20-åringen ikke ønsket å leve lengre.

– Har du noen tanker om hvorfor Thomas valgte å ta sitt eget liv?

Mats tar en slurk med vann og svelger hardt. Denne høsten er det ti år siden broren døde. Tiden gjør det lettere å håndtere, men det er allikevel aldri enkelt å snakke om. Mats velger å gjøre det allikevel.

– Jeg tror han fikk en innskytelse. At han gjorde det litt på måfå, forteller Mats, og fortsetter:

– Samtidig har jeg skjønt at Thomas tok et bevisst valg. Han planla det. Han dro til Hvalstad stasjon den ettermiddagen for å ta sitt eget liv.

Mats kan ikke huske at Thomas noen gang snakket om selvmord mens han var i live. Det virket ikke som noe han hadde tenkt på tidligere. Uvissheten var ekstra vond i starten. Med tiden har Mats lært seg å leve med den.

– Så det kom helt uventet?

– Ja, det gjorde det. Man tror ikke at noen man kjenner er kapable til å gjøre noe sånt, sier Mats.

LES OGSÅ: Dyster selvmordsrate i kirken. 

Stadig oftere

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør en person av selvmord hvert 40 sekund. Årlig dør nesten en million mennesker som følge av selvdrap.

Majoriteten av de som begår selvmord sliter med depresjon, og selvmord tar i dag flere liv blant unge i Norden enn både trafikkulykker, overdoser og kreft.

Til tross for at selvmord fremdeles er svært tabubelagt, har det de siste årene likevel blitt et tema som stadig oftere dukker opp i media. Så sent som i vår ble det kjent at kjendiser som det svenske musikkfenomenet «Avicii» og den amerikanske motedesigneren Kate Spade tok sine egne liv.

Den populære Netflix-serien «13 Reasons Why» (på norsk «13 Gode Grunner») har også bidratt til å rette søkelyset på selvmord, og serien har vært delaktig i å gjøre temaet mindre tabubelagt blant unge. Serien, som skildrer etterdrønningene av en ung jentes selvmord, førte imidlertid til at skoler i flere store byer i Norge besluttet å sende ut varselsbrev til foresatte etter at serien skal ha utløst en selvmordsbølge ved enkelte skoler. Trondheim kommune slo alarm etter flere selvmord- og selvmordsforsøk blant ungdomsskoleelever. Skaperne av Netflix-serien har i ettertid gått ut og sagt at enkelte episoder i serien kan virke «triggende» og ikke bør sees av personer som sliter med suicidale tanker.

Filadelfia var det beste stedet for meg å være på den tiden.

DYPT SAVNET: 20 år gammel tok Thomas Skaar sitt eget liv.

Selvmordsprat fra talerstolen

Thomas døde på en mandag. Fredag den samme uken var Mats tilbake i Ungfila i Filadelfiakirken Oslo. Der var det en spesiell markering for Thomas, og temaet selvmord ble tatt opp fra talerstolen.  Thomas´ selvmord var det tredje selvmordet i Filadelfia det året. Mats syntes menigheten tok det opp på en veldig fin måte.

– Filadelfia var det beste stedet for meg å være på den tiden. De tok vare på meg, forteller han.

Thomas var et forbilde for mange i ungdomsmiljøet, og det var mange som kom bort til Mats for å vise trøst og omtanke.

– Når det ufattelige kan skje én gang, så kan det skje igjen. Nå var det på tide å snakke om det, sier Mats.

Det er i sånne stunder jeg virkelig har hatt bruk for tungetale.

Trist uten tårer

Over 500 mennesker deltok i begravelsen til Thomas. For Mats var det en trist dag, men han viste det ikke. Ikke på samme måte som de fleste andre, i alle fall.

– Jeg følte litt at folk hadde visse forventninger til hvordan jeg skulle sørge. Jeg gråt ikke i begravelsen hans eller i dagene etter. Når jeg tenker meg om har jeg vel bare grått fem-seks ganger på grunn av Thomas disse årene.

Men når han har grått, har det som oftest vært under lovsang, forteller han.

– Det er da jeg føler meg nærmest Gud.

Mats tar en kort pause og tenker seg om før han fortsetter. Det virker som han holder litt igjen, før han så åpner munnen sin igjen.

– Dette er vel noe jeg bare kan si til en journalist i Korsets Seier, men det er i sånne stunder jeg virkelig har hatt bruk for tungetale. Når jeg ikke har visst hva jeg skal si, så har Den hellige ånd ord satt ord på det for meg. Det har vært veldig fint, forteller han.

Selvmord i Bibelen

Kirkefaderen Augustin (354 – 430) skrev i sitt verk Gudsstaten at livet er en gave fra Gud, og at selvmord derfor er en synd nettopp mot Gud. I 1096 ble det vedtatt ved kirkemøtet i Nimes at selvmordere skulle nektes begravelse i vigslet jord. Selvmord ble regnet som drap, og alle drap var en alvorlig synd.

Bibelen nevner seks bestemte personer som begikk selvmord, hvor Saul (1. Samuelsbok 31:4) og Judas (Matteus 27:5) er de mest kjente. Ingen av selvmordene som er nevnt i Bibelen fordømmes eksplisitt, men beskrives kort, nøkternt og nøytralt.

Forbud mot selvmord

I tidligere tider var selvmord forbudt i Norge, og selvmordsforsøk var straffbart. Frem til 1843 ble selvdrepte begravet like utenfor kirkegårdsmuren, men etter straffelovsrevisjonen av 1843 ble denne og mange andre sanksjoner opphevet, deriblant loven som forhindret pårørende å arve den som tok sitt eget liv.

Men selv om selvdrepte etter 1843 kunne gravlegges i vigslet jord, fulgte det ikke noen kristen seremoni med. Det forbudet ble først opphevet i 1902, det samme året som det å ta selvmord ble fjernet som en kriminell handling i Norge.

Andre land har kommet enda senere, som for eksempel i det katolske Irland, hvor selvmord ble avkriminalisert så sent som i 1993.

Kommer Thomas til himmelen når han tok sitt eget liv?

Er det en synd?

Tilbake i Drammen tar Mats en slurk med vann. Fra familiens veranda kan man i det fjerne såvidt skimte kirkegården hvor Thomas ligger begravet.

Den første natten etter at Thomas tok livet sitt, satt familien oppe og snakket. Blant de mange spørsmålene familien var etterlatt med denne kvelden, var der spesielt ett som kvernet hardt:

«Kommer Thomas til himmelen når han tok sitt eget liv?»

Mange mener at det ikke er selvmord som avgjør om en person får adgang til himmelen eller ikke, men hvorvidt de var frelst eller ikke. Det resonnementet støtter Mats.

– Det finnes kristne som kjører for fort og dør i trafikken. De bryter loven og de tar på en måte sitt eget liv, men jeg tror jo at de kommer til himmelen allikevel.

Han trekker pusten og ser opp på den skyfrie himmelen. Det sterke lyset fra solen gjør det vanskelig å se opp særlig lenge, og Mats slår øynene ned igjen.

– Vi landet på at Thomas gikk hjem til Jesus den dagen. For oss er det helt åpenbart.

kommentarer