«Kent er homo» Samfunn
Pridebevegelsen er paradoksalt nok med på å gjøre samfunnet trangere og mindre tolerant.

 

Kent Andersen er regionssekretær i Pinsemisjonen
Foto: iStock Photo

Det er bak gymsalen på Kringsjå skole det skjer. En gjeng gutter har klart å få tak på meg. Jeg presses mot veggen, en av gutta tar kvelertak på meg og jeg merker at jeg mister pusten. «Si at du er homo, og vi slipper», skriker han til meg.

De hadde plaget meg mange ganger i løpet av skolegangen, denne gjengen, og i dag ønsket de å finne en ny grunn til å plage meg. Jeg nikker og de slipper taket rundt halsen min. Ydmyket må jeg si det, høyere og høyere for å unngå å få en ny knyttneve i magen.

«Kent er homo!» Dette ble sloganet som man fikk høre resten av tiden på ungdomsskolen, som ble sendt som lapper i timen, som var en del av trusselen om bank etter skoletid. Under de årene på ungdomsskolen fikk jeg oppleve det mange som faktisk er homoseksuelle får oppleve, nemlig å bli hånet for sin legning.

Intolerant toleranse

Det går noen år, jeg er student i Trondheim. En venn spør meg: Hva mener du om homoseksualitet? Jeg mener det Bibelen sier, forteller jeg ham. Og hva sier du, om jeg forteller deg at min bror er homoseksuell? Jeg kjente godt hans bror, og svarte, «det endrer ingen ting, Bibelen er fortsatt klar på at seksualitet og ekteskap er mellom en mann og en kvinne». «Da er ikke du lenger min venn», svarte han meg.

LES OGSÅ: Ringte kirkeklokker i protest mot innvandringsmøte

Den kvelden går jeg sjokkert og bedrøvet hjem til min studenthybel. Den kvelden fikk jeg mitt første møte med intolerant toleranse. Den moderne oppfattelsen av at vennskap og kjærlighet bare kan vises gjennom total aksept av alle moralske valg.

Enig i deler av Pride

Hvert år gjentas et årlig sommerrituale. Titusenvis av nordmenn hyller seksuell frihet og markerer at tradisjonell kristen samlivsetikk er fordømmende og diskriminerende.

Den delen av Pride, som handler om å ta avstand fra vold og trakassering av homoseksuelle, er jeg helt enig i. Ingen skal behøve å oppleve å bli mishandlet på bakgrunn av hvordan de velger å leve livet sitt. Problemet er bare at definisjonen på hva som er diskriminerende også inkluderer å ha en annen oppfatning om homoseksualitet. Pridebevegelsen som tror de er et demokratiprosjekt, er her paradoksalt nok med på å gjøre samfunnet trangere og mindre tolerant.

Jeg er altså en kristen, som har kjent fysisk på kroppen det mange homoseksuelle har fått oppleve, nemlig hets, mobbing og fysisk vold.

Kent Andersen - regionssekretær i Pinsemisjonen

«Om du elsker meg, da må du akseptere meg som jeg er!», er slagordet som møter de fleste som ikke ser på homoseksuelt samliv som naturlig. Men må man det? Er kjærlighet, vennskap og respekt avhengig av at man er enige i samlivsetikken, eller for den sakens skyld politikk, etikk, estetikk og religion? Nei, sånn fungerer ikke det kristne livet, og egentlig ikke andre liv heller.

Sannheten er at om jeg skulle kreve av alle mine venner at de skulle være enige med meg i alt, da skulle min vennekrets bli ekstremt liten. Å være uenig i venners valg av livsstil, er ikke å hate dem, ekte vennskap tåler nemlig uenighet, også om moral.

Utgått på dato?

Jeg er altså en kristen, som har kjent fysisk på kroppen det mange homoseksuelle har fått oppleve, nemlig hets, mobbing og fysisk vold. Jeg er så imot hets som jeg kan bli, for jeg har smertelig fått oppleve det selv.

Men etikken fra Jesus har ikke gått ut på dato. Jeg er overbevist om at Jesu budskap ikke bare handler om evig frelse, men også om gjenopprettelse her og nå. Jeg tror på frihet fra alle former for sykdom, lidelser, avhengighet og plager.

Vi som kristne har en enorm utfordring. Utfordringen er ikke å finne ut av hva Bibelen mener om homoseksualitet, det fins jo ingen ting i Bibelen som åpner for å velsigne samliv mellom likekjønnede. Utfordringen er at samfunnet krever av oss at vi endrer vår lære, en endring som ikke er mulig å gjøre uten å forkaste det vi tror på.

For kjernen i korset er ikke at Gud nå aksepterer synd, men at Gud dør på grunn av det og tilbyr forsoning og gjenopprettelse.

Og dette er kjernen i konflikten, kristne tror på en kjærlighet som forvandler og setter i frihet. Pridebevegelsen og liberale kristne forkynner et budskap om at alt er normalt og fint, og nåde den som mener noe annet for den forkynner hat. Jeg er overbevist om at i møte med både liberale kristne og det sekulære samfunnet, må vi fortsatt våge å forkynne hele budskapet, samtidig som vi elsker alle.

kommentarer