Ringte kirkeklokker i protest mot innvandringsmøte Samfunn
En svensk domprost får kritikk etter at han brukte kirkeklokkene til å protestere mot et politisk, seminar som problematiserte innvandring, under Almedalsveckan.

 

Foto: Presse, Den svenske kyrkan

Domprost Mats Hermansson i Visby valgte, ifølge den svenske avisen Dagen, å ringe med kirkeklokker for å avbryte et seminar holdt på kirkebakken i løpet av onsdagen under Almedalsveckan, som er Sveriges svar på Arendalsuka.

– Det var et ubehagelig budskap, sier han.

Seminaret var, ifølge magasinet Axess, et «pop-up»-seminar hvor debattør og entreprenør Thomas Gür snakket om integrasjon under temaet «9.5 teser om migrasjon» hvor han adresserte flere problemer knyttet til innvandring. Han snakket blant annet om parallellsamfunn og økt usikkerhet blant kvinner.

Vi er ikke imot ytringsfrihet eller forsamlingsfrihet.

Møtt med kritikk

Etter at bilder fra hendelsen spredte seg på sosiale medier har presten og kirken, ifølge Dagen, fått hard kritikk fra visse kretser. Særlig reageres det på at Hermansson forklarer kirkeklokkeringingen med at han trodde det var «fare på ferde», noe som tidligere har skjedd i forbindelse med for eksempel nazistiske demonstrasjoner.

– Vi ble overrasket over at de holdt et politisk møte på kirkens eiendom, sier Hermansson og er opptatt av å understreke at samlingen som han forstyrret ikke var i noen offisielle programmer.

– Vi er ikke imot ytringsfrihet eller forsamlingsfrihet, men å ha et møte som er i strid med det vi står for i kirken, like utenfor kirken, det er provoserende, sier han.

Jeg tok en overdrevet beslutning som jeg angrer på.

Anmeldt

Nå har bispedømmet i Visby mottatt en anmeldelse av presten for misbruk av kirkeklokker.

–  Vi vil ta opp saken på vårt neste bispedømmemøte i høst, sier biskop Thomas Petersson til Kyrkans Tidning.

Hermansson forteller til Kyrkans Tidning at han angrer på den overilte beslutningen om å ringe i klokkene, men skylder på en ladet stemning under Almedalsveckan da den nordiske motstandsbevegelsen hadde demonstrert.

– Du må ha den konteksten klar. I den situasjonen møtte jeg en uanmeldt samling utenfor kirken. Og så tok jeg en overdrevet beslutning som jeg angrer på, sier han. KPK

 

kommentarer