Sier ja til EU som kristen Nærbildet
Som samfunnsengasjert kristen er det naturlig for KrF-politiker Mats Skaar å stemme for medlemskap. 

 

– «Hvorfor har det nærmest vært en kristen verdi å være imot europeisk samarbeid», spør du på verdidebatt.no. Hva mener du med det? 

– Jeg tror de fleste vil være enige om at det har vært en sterk EU-skepsis blant kristne. Forrige uke la organisasjonen «Nei til EU» ut en tegneserie som framstilte EU-politikere som fundamentalister som ofrer mennesker på bålet og er i lomma på de store multinasjonale konsernene. Det var så nedrige at…

– …du lurte på hvorfor kristne flest er imot EU? 

– Nettopp. Personlig har jeg alltid vært for EU, og jeg synes det er trist at ingen under 42 år har kunnet si sin mening i det spørsmålet. 

Flertallet har ikke alltid rett. Derfor fortsetter jeg kampen. 

– Nå viser vel alle meningsmålinger at det kanskje er like greit?

– Jeg er klar over at jeg kjemper en tapt sak, både som norsk og som kristen. Men flertallet har ikke alltid rett. Derfor fortsetter jeg kampen. 

– Mitt inntrykk er at du mener sosialetisk bevisste mennesker stemmer for EU. Samtidig gikk venstreradikale og kristne sammen mot EU under avstemmingene – to grupperinger som er kjent for å være idealistiske og for å støtte svake grupper. 

– Jeg tror venstreradikale først og fremst reagerer på politikken i EU, som har vært dominert av høyresiden med privatisering, multinasjonale selskaper og alt det der. Så leste jeg nylig at Gary Clarke, pastor i Hillsong London, uttalte at han ønsket at Storbritannia skulle bli i EU. Det gleder meg veldig siden jeg går i Hillsong. 

Der fryktet man EU slik man fryktet Antikrist.

– Pastoren i Hillsong New York, Carl Lentz, har kjørt samme kritiske linje overfor president Trump-kritikk, mens de fleste evangeliske kristne støtter presidenten. Er det en rød tråd her? 

– For å ta Lentz først, så driver han en multietnisk menighet i New York, og arbeid mot rasisme har vært en hjertesak for ham. Når du ser hva Trump sier om svarte, så kunne han aldri støttet Trump. 

– Det virker som om Hillsong er en motkultur i forhold til resten av det kristenkarismatiske landskapet? 

– Jeg opplever heller at Hillsong har litt berøringsangst når det kommer til politikk, bortsett fra Jostein Krogedal, kanskje. Han ymter frampå med noe innimellom. Jeg vil kanskje heller si at Lentz skiller seg ut ved å være temmelig politisk. 

– Ditt hovedpoeng i artikkelen er vel at kristne virker mindre teologisk overbeviste om at EU er et bibelsk faresignal, men at vi likevel ikke tar helt konsekvensen av det. Altså, vi er fortsatt EU-skeptikere. 

– Nettopp. Jeg vokste opp i Sentermenigheten i Asker, og der fryktet man EU slik man fryktet Antikrist. Og det tror jeg var ganske vanlig. Jeg husker at Aril Edvardsen antydet noe av det samme. I dag er det annerledes. Det er veldig lenge siden jeg har hørt en apokalypsepreken. 

Man kan også bruke Bibelen til å argumentere for medlemskap. 

– Gjør vi ikke Bibelen mer vag og mindre troverdig når vi ikke lenger lenker skriftsteder til vår samtid? 

– Alt positivt kan feiltolkes, feilbehandles eller misbrukes. Det gjelder også Bibelen. Bibelen er troverdig og aktuell, men leser vi den alltid riktig? Jes 19,23–34 forteller om at samarbeid på tvers av landegrensene skal være selve kilden til velsignelse midt på jorden. Hør her: «På den tiden skal det være en ryddet vei fra Egypt til Assyria. Assyrerne skal komme til Egypt, og egypterne til Assyria. Og egypterne skal tjene Herren sammen med assyrerne. På den tiden skal Israel være den tredje med Egypt og med Assyria, en velsignelse midt på jorden.» Dette viser at man også kan bruke Bibelen til å argumentere for medlemskap. 

– At nasjonene bør samarbeide er åpenbart, men er EU virkelig løsningen? Institusjonen virker mer tungrodd og udemokratisk sammenlignet med de fleste vestlige land. 

– Ja, jeg er enig. 

– Er du enig? 

– Ja, det er mye EU gjør som…

  • Det var innledningen. Les hele ukens Rett på sak. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer