Spiller i Israel i kveld Nyheter / Samfunn

I kveld spiller Norges mest suksessrike popband gjennom tidene konsert i Tel Aviv. Det er første gang A-ha opptrer i Israel, men veien fram til kveldens konsert har ikke vært uten motstand.

TEKST: Ane-Marthe Hop-Hansen
FOTO: Wikipedia

Utsatt for press

Det verdenskjente bandet har hatt store konserter siden gjennombruddet i 1985, og i 1991 spilte de for 198.000 mennesker i Rio de Janeiro.  Kveldens konsert i Tel Aviv Exhibition Grounds er en del av bandets Electric Summer tour.

Da det ble klart at A-ha skulle spille i Israel, kom reaksjoner, og da bandet hadde konsert i Oslo Spektrum 9.februar møtte motstandere opp og delte ut løpesedler. Det var «Samarbeidskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel» (AKULBI) som holdt en markering for å oppfordre bandet til å avlyse Israel-konserten.

NTB meldte at Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy ble møtt av protester. Organisasjonen «Med Israel for fred» (MIFF) mener NTB overdrev i sin fremstilling av protestene.

«NTB skriver ingenting om hvor mange protestanter det var. MIFFs styreleder Bengt-Ove Nordgård, mangeårig A-ha fan som var på konserten, sier han kun så tre personer som delte ut løpesedler. Boikott-provokatørene var plassert slik at de fikk liten eller ingen direkte kontakt med hovedstrømmen av publikum som var på vei inn i salen», skriver de på sin nettside.

 

«Totalitær tankegang»

I et intervju med det israelske internettselskapet Walla! sa A-ha at konserten ikke har noe politisk budskap.

– Vi mener det mest positive vi kan gjøre er å spille vår musikk for fans over hele verden. Vi er ikke her for å støtte noen, men for å spille musikken for fansen. For oss var det et veldig enkelt valg, sa Magne Furuholmen.

Bandets manager, Harald Wiik, fikk spørsmål om kritikken på Israelskonserten fra VG i desember i fjor. Han avviste at bandet viser støtte til israelske myndigheter ved å holde konsert i landet.

– Slik har vi aldri tenkt om konserter noe sted noen gang. Det minner om en totalitær tankegang, svarte han.

 

Boikottbevegelsen nører opp under farlige holdninger til jøder, og bidrar ikke til fred. Tvert imot.

 

Noen dager senere skrev VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, at «boikottbevegelsen nører opp under farlige holdninger til jøder, og bidrar ikke til fred. Tvert imot». Hun skriver at det er vanskelig å forstå at det er Israel som blir utsatt for boikott «i en region der autoritære verstingregimer er normalen.»

 

kommentarer