Smithevenn igjen Samtalen
Alf Gjøsund (47) får kjeft for å strekke ut hånden til kirkesamfunnet han forlot.

 

Foto: William Fuglset

– Mine kolleger vil ikke tro meg når jeg sier at jeg i det siste har hørt en del på lovsang, sier Alf Gjøsund.

Vi er egentlig i ferd med å runde av inne på Vårt Land-redaktørens kontor, og skal straks ut for å knipse noen bilder i sommersola som skinner over Grubbegata midt i Oslo sentrum. Nå, mot slutten av det nesten to timer lange intervjuet, kommer imidlertid betroelsene på løpende bånd, idet vi går over på de faste spørsmålene som følger med portrettintervjuet i Korsets Seier.

– Hvorfor vil de ikke tro deg?

– Nei, de kjenner ikke den siden av meg. Ikke så godt.

– Hva hører du på, da?

– Jeg har ikke peiling på det der. Hva er det hun heter, hun Hillsong-dama? Darlene… Det er noe sånt Hillsong-aktig lovsang og den slags, i hvert fall.

Jeg er fast lytter av gudstjenestene til Salt Bergenskirken.

Lyn fra klar himmel

Det var i midten av mars i år at nyheten kom som lyn fra klar himmel: På et allmøte i Vårt Land underrettet sjefsredaktør Åshild Mathisen sine ansatte om at hun manglet tillit fra styreleder Per Magne Tveiten.

En uke etterpå var Mathisen oppsagt og måtte gå på dagen. Inn som konstituert sjefsredaktør kom Alf Gjøsund, som fram til da hadde jobbet som religions- og debattredaktør i Vårt Land.

– Hva var det egentlig som skjedde?

Gjøsund humrer lett.

– Det er nå jeg skal si «ingen kommentar».

Men det holder ikke med «ingen kommentar» i et portrettintervju med en nybakt sjef, så han fortsetter:

– Det har vært en konflikt mellom Åshild Mathisen og konsernet. De konfliktfylte sammenhengene har ikke jeg vært en del av. Jeg har selvsagt mine tanker og analyser, jeg har jo snakket med alle parter. Men jeg kan ikke si at jeg vet nøyaktig hva som skjedde.

Krevende måneder

Han innrømmer at det har vært tre krevende måneder etter at han overtok ansvaret for avisen.

– Jeg kan tenke meg at man tråkker noen på foten nesten uansett i en rolle som du har?

– Det er en litt tøff balansegang, som du sier. Men gradvis har vi lagt saken bak oss, og vi er nå en veldig samlet stab. Det er utrolig flotte og profesjonelle folk i denne avisen. De er så opptatt av å lage en stadig bedre avis og drive denne skuten framover.

Under Åshild Mathisen har avisen gjennomgått en redaksjonell omstilling og fornyelse. Gjøsund mener imidlertid det blir feil å kalle det «Åshild Mathisens strategi».

– Det var ikke sånn at Åshild Mathisen tredde denne strategien ned over oss. Tvert imot; mange ønsket Åshild Mathisen inn fordi hun delte vårt syn på hva avisen skulle være. Hun har hatt en helt spesiell kvalitetsbevissthet og endret omdømmet vårt på kort tid. Det har vært viktig for avisen.

Under Mathisen har Vårt Land ønsket å være en avis med større gjennomslag i samfunnet, samtidig som den i det samme samfunnet vil skape større forståelse for tro.

– Og vi ser mange forbedringspunkter fortsatt. Et av dem er at vi har vært for dårlige på nyhetsdekning fra lavkirkelige menigheter og organisasjoner – den delen av kristen-Norge som KS representerer. Det har jeg konkrete planer om å gjøre noe skikkelig med, røper han.

For Smiths venner var jo, og er fortsatt, ganske isolert. Men vi ser nå at de er i ferd med å finne veien ut av isolasjonen. Det heier jeg veldig på.

Fast Salt-podcast

For Alf Gjøsund følger mer med på både det lavkirkelige og det pinsekarismatiske landskapet enn hva mange nær ham nemlig tror.

Ikke nok med at han hører på lovsang; han lytter til pinseforkynnelse hver eneste uke i tillegg.

– Jeg er fast lytter av gudstjenestene til Salt Bergenskirken på podcast, forteller …

  • Det var innledningen. Les ukens portrett. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg