– Palestinerne trenger fans som buer Nærbildet
Ervin Kohn mener Midtøsten-konflikten ikke kan løses så lenge supporterne kun heier på ett av lagene. 

 

Foto: Kristian Gravvold

– Forrige uke mistet minst 58 palestinere livet i demonstrasjoner i Gaza, samtidig som Israel feiret landets 70-årsdag og USAs nye ambassade i Jerusalem åpnet. Det ble ikke den feiringen en 70-årsjubilant hadde ønsket seg?

– Nei, men vi må ikke blande sammen hendelsene her. Ambassadeflyttingen er noe amerikanerne har bestemt seg for, og som amerikanerne gjør. Jerusalem er Israels hovedstad, uansett hva folk sier. At Israel dermed ønsker alle lands ambassader velkommen til hovedstaden, er det mest naturlige i verden. At amerikanerne følger opp det de har sagt og ment, er heller ikke så fryktelig rart. Kanskje timingen ikke var så god. Det vet jeg ikke, det har jeg ikke så fryktelig sterke meninger om heller. Å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad betyr ikke at Jerusalem ikke skal være en del av en fremforhandlet fredsavtale.

– Hva er da bakgrunnen for demonstrasjonene i Gaza?

– Det som skjedde i Gaza har holdt på i mange uker. At folk i Gaza protesterer, er ikke veldig rart. De lever under ganske tøffe forhold, det har jeg selv fått merke på kroppen. Men de kan ikke protestere mot sin egen ledelse. Det er det ikke tradisjon for, og det er heller ikke tillatt. Og hva gjenstår da? Da protesterer de mot Israel.

Hamas er en realitet, og en maktfaktor i området. Derfor må man snakke med dem også.

– Og det har ikke sammenheng med ambassadeflyttingen?

– Denne protesten har holdt på en stund, og er blitt planlagt lenge. Det er en marsj der tanken bak er at alle etterkommere etter flyktningene som dro fra Israel i 1948 skal få lov til å komme tilbake til Israel. Og det er klart; det går jo ikke.

– For da snakker vi om fem millioner mennesker?

– Nettopp. Det underkommuniserte er at det ikke finnes noen andre flyktninggrupper der flyktningstatusen går i arv, eller at palestinerne er den eneste flyktninggruppen som har en egen organisasjon under FN. Alle andre er under FNs høykommissær for flyktninger. Alt dette er helt unikt for palestinerne.

Palestinerne blir ikke ansvarliggjort. Heier man kun på det ene laget, er man bare en del av problemet.

– Sto Hamas bak protestene i Gaza der 58 personer ble drept?

– Det aner jeg ikke, men det er nærliggende å tro. Hamas-styret er et ganske undertrykkende styre, og de har kontroll på Gaza, så det er ikke så unaturlig å tenke det.

– Og grunnen til at det ble åpnet ild, var at demonstrantene forsøkte å ta seg gjennom sikkerhetsgjerdet og inn i Israel?

– Javisst. De er der med sprengstoff og utstyr, og vil komme seg gjennom gjerdet. Det er alltid trist når mennesker blir drept.

– Hva vil de der?

– Ja, gjett da…

  • Les hele intervjuet. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer