Her forsøker Hamas å trenge gjennom sikkerhetsgjerdet Samfunn
58 personer ble drept i sammenstøtene mellom palestinere og israelske styrker.

 

 

Israels forsvar offentliggjorde tirsdag opptak som viser hvordan Hamas-terrorister mandag forsøkte å bryte gjennom sikkerhetsgjerdene mellom Gaza og Israel, før forsøket ble slått ned på av israelske styrker.

Det var åtte Hamas-tilknyttede personer som plasserte eksplosiver langs gjerdene, mens det pågikk demonstrasjoner på Gaza og i Vestbredden etter åpningen av den omstridte amerikanske ambassaden i Jerusalem denne uken.

Infiltrasjonen ble ifølge Jerusalem Post, som har publisert videoopptakene, slått ned på av de israelske styrkene, og alle de åtte Hamas-medlemmene ble drept.

58 palestinere mistet livet

Totalt skal 58 palestinere ha mistet livet i protestene på mandag, etter at israelske styrker åpnet ild mot demonstrantene i Gaza.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa etter et krisemøte i den israelske regjeringen mandag kveld at landet handlet i selvforsvar.

– Alle land har en forpliktelse til å forsvare sine grenser. Terrororganisasjonen Hamas har erklært sin intensjon om å ødelegge Israel og sender tusenvis av mennesker til grensegjerdet for å nå sitt mål. Vi vil fortsette å handle med besluttsomhet for å beskytte vår selvstendighet og våre innbyggere, sa Netanyahu.

Terrororganisasjonen Hamas har erklært sin intensjon om å ødelegge Israel og sender tusenvis av mennesker til grensegjerdet for å nå sitt mål.

Benjamin Netanyahu - statsminister i Israel

Tirsdagens demonstrasjoner faller sammen med palestinernes markering av «Nakba», eller «katastrofen», den arabiske benevnelsen på fordrivelsen av palestinerne i 1948.

Oppfordrer til opprør

Hamas-nestleder Khalil al-Hayya har oppfordret til et nytt opprør mot Israel.

– Den naturlige reaksjonen på drapene på fredelige demonstranter er en arabisk intifada. Den palestinske responsen må være tydelig. Etter det som nå har skjedd, er det ikke noe annet alternativ enn å tenne en brann i Gaza og Vestbredden, sier al-Hayya, ifølge den israelske avisen Ynet.

Norge deltok ikke

Det var 23. februar i år at USAs president Donald Trump annonserte at landet ville flytte sin ambassade i Tel Aviv til Jerusalem, som et ledd i anerkjennelsen av sistnevnte by som Israels hovedstad.

Under åpningen av ambassaden på mandag talte Trump til de nærmere 800 gjestene over videoforbindelse, mens presidentens datter Ivanka Trump og hennes mann Jared Kushner, en nær rådgiver av presidenten, deltok på selve arrangementet.

Det gjorde imidlertid ingen representanter for den norske regjeringen.

– I likhet med de fleste europeiske land fant Norge det ikke naturlig å delta, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

kommentarer