Akademia kaller utvandringen fra Egypt en myte Hovedsak
Deres kronargument kan derimot nå i stor grad avvises. 

 

Foto: Promo av «Exodus: Gods and Kings»

Hva i all verden har kamelmelk med Bibelens troverdighet å gjøre?

Ikke så mye, vil du kanskje si, men hold an et øyeblikk. Kamelmelk kan faktisk lære oss litt om forskernes forhold til de bibelske fortellingene.

1. Mosebok snakker nemlig mye om kameler. Den forteller helt tydelig at patriarkene Abraham, Isak og Jakob brukte disse som husdyr, og det har fått kritiske bibelforskere til å steile, for kameler ble angivelig ikke anvendt som husdyr i dette området før langt senere i historien: «Dette er noe som er oppfunnet av senere skribenter! Abraham eksisterte ikke!»

Det er ikke bare for å være fiendtlig mot Bibelen, for også Bibelens kronologi gjør ting vanskelig.

Men så har det dukket opp tekster fra den sumerske tidsalderen, i samme tidsperiode som Abraham skal ha levd, der kamelmelk nevnes. Og der du har kamelmelk, har du som oftest kameler. Tamme kameler, som sådan.

I de akademiske miljøene får du likevel sjeldent høre om dette, rett og slett fordi man har vondt for å gå vekk fra en teori som er anerkjent blant flere. Det illustrerer et poeng vi skal ha i bakhodet når vi går videre til fortellingen om Moses og utvandringen fra Egypt.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

ARKEOLOGI-SERIE: Journalist William Fuglset skriver en serie på flere artikler der han går gjennom bibelfortellingers troverdighet målt mot arkeologiske funn og andre historiske kilder.

Ramses-problemet

Dette er den fortellingen som kanskje er den mest definerende for jødedommen – og dermed også svært viktig for vår egne kristne tro – nemlig utvandringen fra Egypt.

Blant de som tror at fangenskapet og utvandringen fra Egypt er en historisk hendelse, deler miljøet seg i to grupper: De som tror på en «tidlig» utvandring rundt år 1450 f.Kr., og de som tror på en «sen» utvandring omkring 200 år senere, rundt år 1250 f.Kr.

Men de fleste sekulære akademikere vil si at det ikke finnes bevis for Israels fangenskap i Egypt, og at historien er rent oppspinn.

Hvorfor? Stikkordet er …

  • Les ukens reportasje. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer