KrF mer skuffet  enn Høyre forstår Nærbildet
Høyres ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige kan bane vei for et flertall for surrogati i partiet, mener Berit Aalborg.

 

Tekst: Ane-Marthe Hop-Hansen
Foto: Vårt Land

– Det har vært store uenigheter i Høyre rundt eggdonasjon og assistert befruktning til enslige, og både Erna Solberg, Bent Høie og Jan Tore Sanner stemte imot eggdonasjon. Hvordan og hvorfor har Høyre endret syn i saken?

– Det handler om at Høyre går i liberal retning, og det har mange forklaringer. En av forklaringene er at Høyre har blitt et stort folkeparti som tiltrekker seg nye grupper. Partiledelse som har vært i partiet i mange år stemte langt mer konservativt, men liberaliseringsvinden har tatt det bredere laget av Høyre.

Jeg opplever at det er mye mindre konservatisme igjen i Høyre enn tidligere.

– Det er også et generasjonsspørsmål. Unge Høyre og en del av de unge i Høyre har jobbet for et ja til eggdonasjon og assistert befruktning. Mange flere enn forventet stemte for surrogati. For de mer liberale framstår dette som et skritt videre, og ved neste korsvei kan det bli flertall i Høyre for surrogati. Det beveger seg veldig fort nå. Bio- og genteknologien utvikler seg i et raskt tempo. Faktum at det er mulig å gjøre flere ting enn for noen år siden. På den verdikonservative siden var det flere i Høyre som ønsket å dra opp en diskusjon rundt de barna som blir født og deres rett til å vite sitt opphav. Men de som var tilhengere av eggdonasjon og assistert befruktning for enslige gikk i liten grad inn i de problematiske etiske vurderingene. Jeg opplever at det er mye mindre konservatisme igjen i Høyre enn tidligere. Den verdiliberale fløyen har vokst seg stor og sterk.

– Hvorfor har akkurat Høyre brukt så lang i denne saken i forhold til andre partier?

– Høyre er et konservativt parti, og det ligger i naturen til et slikt parti at de bruker god tid. Samtidig har de kommet til samme konklusjon i blant annet eggdonasjon-saken. Det er klart at KrF og den verdikonservative siden i Høyre er skuffet over utfallet.

– Hvor viktig er denne saken for Kristelig Folkeparti?

– Alle saker knyttet til bioteknologi er viktige for KrF. Dette handler om store og grunnleggende etiske spørsmål. Derfor er KrF skuffet over utviklingen i Høyre. Nå er det bare Senterpartiet og KrF som står på den verdikonservative siden, og de havner i et mindretall. Det skal veldig mye til for at de nå får flertall i disse sakene.

Dette er en kjernesak for KrF. Men på den andre siden er det bare to små partier i sentrum som er imot.

– Hvordan vil dette påvirke forholdet mellom KrF og Høyre?

– Det er vanskelig å si, men det er klart at KrF reagerer når Bent Høie etter avstemmingen sa at KrF kan senke skuldrene, for dette kommer til å ta tid. KrF synes det er arrogant. Høie er verdikonservativ, så han ønsker å få KrF med på laget, men for KrF er dette en større skuffelse enn store deler av Høyre forstår. Dette er en kjernesak for KrF. Men på den andre siden er det bare to små partier i sentrum som er imot, så det er ingen andre å gå til i dette spørsmålet. Saken går inn i potten av mange saker i en vektskål når KrF skal velge side. Når Høyre blir mer like Arbeiderpartiet i denne saken, vil ulikheten mellom Høyre og Ap i andre politiske saker bli viktigere.

– Hvor viktig er egentlig denne saken for kristenfolket?

  • Les hele intervjuet. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer