KS 7 2013 Led13 Kristenliv
Pastoren i megakirken Willow Creek slutter uker etter at tidligere kollegaer gikk offentlig ut og snakket om pastorens uønskede oppførsel mot kvinner.

 

Tekst: Ane-Marthe Hop-Hansen

Hybels skulle pensjonere seg i oktober i år, men i et møte der rundt 1000 medlemmer av Willow Creek deltok, offentliggjorde pastoren at han går av allerede nå.

Han trekker seg også fra styret i Willow Creek Association (WCA), et verdensomspennende nettverk bestående av flere tusen kirker, og han vil ikke være vertskap for Willow Creeks kjente lederkonferanse «Global Leadership Summit» i august, skriver Christianity Today.

Jeg har blitt beskyldt for mye som jeg rett og slett ikke har gjort.

Metoo-anklager

Før påske offentliggjorde avisa the Chicago Tribune at tidligere ansatte i Willow Creek beskyldte Hybels for dårlig oppførsel.

Sakene handlet om uønsket oppførsel mot ulike kvinner. Dette skal ha pågått over mange år, og saken har blitt grundig undersøkt både av lederskapet i Willow Creek og ved hjelp av eksterne aktører.

Menigheten får kritikk fra tidligere ansatte for ikke å ta et tilstrekkelig oppgjør med pastorens oppførsel. Blant de som har vært bekymret, er de tidligere pastorene, John og Nancy Ortberg.

Det finnes ikke bevis for at påstandene er riktige, og Hybels benekter alt.

– Jeg har blitt beskyldt for mye som jeg rett og slett ikke har gjort, sa han til menigheten.

KOMMENTAR: Pastor Erik Andreassen kjenner Willow Creek godt og kommentarer saken for oss. 

– Konspirasjoner

I kjølvannet av beskyldningene mot ham i the Tribune, svarte Hybels at beskyldningene var løgn. Han anklaget også tidligere kollegaer for å konspirere mot ham for å ødelegge ryktet hans. I går kveld sa han at uttalelser han har kommet med var uheldige og ble oppfattet på en måte han ikke ønsket.

– Jeg innrømmer at jeg ble sint av anklagene. Jeg ønsker inderlig at min umiddelbare reaksjon hadde vært å lytte og reflektere. Jeg ber om unnskyldning til dere, min menighet, for at jeg svarte med forsvar istedetfor å ta lærdom.

Jeg innrømmer at jeg ble sint av anklagene.

Søker veiledning

Hybels vil nå trekke seg tilbake, søke veiledning og reflektere over hva Gud vil lære ham.

– Jeg og menighetens eldste har tatt disse påstandene alvorlig. Noen har vært villedende og noen har vært usanne. Men påstandene har vekket meg, og jeg søker veiledning for å få hjelp til å sortere dem i dagene som ligger foran, sa han til menigheten.

Når tiden i ettertanke er over, kommer Hybels tilbake til Willow Creek som medlem.

I fjor høst ble det klart at Steve Carter og Heather Larson skal overta når Hybels slutter. De vil umiddelbart bli hovedpastorer.

 

kommentarer