Stuttgart - 26 Januar: Bill Hybels Hovedsak
ERIK ANDREASSEN: Nå er det Bill Hybels ord mot de andre.

 

Kommentar: Erik Andreassen, pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem

  • Misjonskirken var lenge vertskap for Global Leadership Summit, Willow Creeks lederskapsavdeling i Norge. Andreassen har flere ganger verdt i Chicago og besøkt Willow Creek, og han har fulgt deres lederskapsundervisning. 
  • Kommentaren ble skrevet tirsdag. Bill Hybels gikk av som senior pastor i Willow Creek onsdag, altså dagen etter. 

BEKYMRET: «Det kan være Hybels selv oppriktig mener at beskyldningene er falske, og sånn sett forteller sannheten fra sitt perspektiv, men i så fall er jeg redd det kan skyldes en «blind spot» i hans lederskap», skriver pastor Erik Andreassen. 

Stillheten rundt anklagene mot Bill Hybels, om seksuell trakassering, forundrer og bekymrer meg. Jeg velger å skrive om det her for å markere at jeg ikke uten videre kjøper narrativet til den sterke og ressursrike parten i denne saken.

#Metoo har ført til mye godt, som vi som kirke og kristne bør applaudere. Da må vi heller ikke bli helt stille når det tilsynelatende rammer en av «våre egne». Bill Hybels har virkelig betydd enormt mye for mange, også meg. Og han vil alltid, uansett, være mye mer enn det som skjer nå. Men på dem med mye makt og innflytelse hviler også et stort ansvar.

Problemet er hvordan dette behandles.

Bakgrunn

Kort fortalt: Avisa Chicago Tribune kunne før påske melde om at flere tidligere ansatte og andre i Willow Creek har varslet om oppførsel av Bill Hybels som kan kalles seksuell trakassering. Beskyldningene har i flere år vært kjent av lederskapet i Willow, som har undersøkt saken grundig (og, ja, beundringsverdig grundig – skulle likt å se tilsvarende i norsk setting) og ved hjelp av eksterne aktører. De eksterne aktørene og lederskapet finner ingen bevis for at påstandene er riktige, og Hybels selv benekter alt.

Varslerne på sin side har støttespillere som John Ortberg og Jim Mellado, også de svært troverdige ledere og tidligere ansatte i Willow, som mener prosessen ikke har vært utført på en tilfredsstillende måte.

LES MER: Korsets Seier skriver mer om bakgrunnen her. 

Makt og PR

På torsdag hadde vi temakveld i kirka vår med Tormod Kleiven, en av Norges ledende eksperter på tematikken. Han snakket om makt og krenkelser, og dynamikken som skjer når noen forteller. Slik saken fremstår nå, er den en god illustrasjon på det Tormod advarer mot. Den som har har makt har også ofte stor, medfølgende troverdighet (det er derfor de har fått lederansvar), og slike saker fører til stor makt-ubalanse. Derfor er ivaretakelsen, og mottagelsen, av den eller de som varsler så kritisk viktig. Det er her saken i Willow fremstår så beklagelig, og det er verdt å merke seg at det Ortberg kritiserer Willow for, er det samme som hva Tormod Kleiven presiserer er viktig i saker som dette.

Willow svarer med store «familiy meetings», regissert med hjelp av PR-byråer, og Hybels forteller med tårer hvordan dette påvirker han selv og ikke minst hans familie. Det er lett å ha medfølelse, virkelig.

Også blind-spots må man holdes ansvarlig for.

Blind-spot

Likevel gjenstår svaret på spørsmålet om hva varslerne har å vinne på å fortelle dette, og hvorfor folk som Ortberg og Mellado skulle støtte dem.

Nå kan det være at alle anklagene, eller flere av dem, i denne saken er falske, den muligheten må selvsagt holdes åpen. I følge Tormod er det svært sjeldent i slike saker, men det kan jo i teorien skje… Men spesielt med tanke på hvor «uskyldige» anklagene tross alt er (i alle fall i forhold til sakene som har vært i norsk media denne vinteren – og hvis vi ser bort fra utroskapsbeskyldningene som er trukket tilbake), virker det lite troverdig at disse tingene ikke har skjedd. Er det reelle hendelser, er det menneskelige, realistiske handlinger. Min utfordring er ikke først og fremst DET som har skjedd her, selv om det ikke er bra og må tas et oppgjør med, problemet er hvordan dette behandles.

Det kan være Hybels selv oppriktig mener at beskyldningene er falske, og sånn sett forteller sannheten fra sitt perspektiv, men i så fall er jeg redd det kan skyldes en «blind spot» i hans lederskap, som han selv har snakket så glimrende om. Også blind-spots må man holdes ansvarlig for.

Nå er det Hybels ord mot de andre, de som nå fra den sterkes part blir fremstilt som løgnere. Hadde Bill Hybels erkjent, om så bare noe, og tatt ansvar for det, hadde han fortsatt fortjent stor tillit og respekt, slik jeg ser det. Men nå sliter jeg med det, fordi det hele fremstår som en kamp for å ivareta én person, én kirke og et varemerke.

Det tror jeg dessverre kommer til å slå tilbake på dem.

LES OGSÅ: – Kristne miljøer trenger #metoo

Willow Creek

Så hvorfor skriver jeg om dette? For å spre sladder? Synse? Jeg er ikke helt sikker, men jeg mener at Willow Creek, som på så mange måter har gått foran som et godt eksempel på lederskap, og i å gi kvinner ansvar (den som tar over etter Hybels i oktober er kvinne), også har et ekstra stort ansvar for å vise hvordan man skal behandle varslere i saker som dette. Og alle vi som er Willow-fans og har mye å takke dem for, bør holde dem ansvarlige for det.

Vi bør ikke uten videre kjøpe Willows narrativ her, og så la det passere i stillhet. Vi må være maktkritiske og være klar over at er det noe de er gode på, så er det å skape narrativer til sin fordel (det er bare å se på det 80 minutt lange opptaket fra «familiy meeting» – det er mesterlig utført).

Inntil de beviser at de tar det ansvaret på en god måte, bør vi være forsiktige med vår støtte og deltagelse.

LES OGSÅ: Ungdomsleder i pinsemenighet dømt for voldtekt

LENKER – bakgrunn for kommentaren:

Opprinnelig sak i Chicago Tribune:
http://www.chicagotribune.com/…/ct-met-willow-creek-pastor-…

Willow Creeks «respons to local media»: 
https://www.willowcreek.org/…/willow-creek-response-to-loca…

John Ortbergs side av saken:
http://www.johnortberg.com/observations-on-the-chicago-tri…/

En av varslernes historier:
https://vondadyer.weebly.com/…/vonda-dyers-statement-re-chi…

En oppsummering av saken og situasjonen i Christianity Today;
http://www.christianitytoday.com/…/bill-hybels-misconduct-w…

kommentarer