Nå kommer Trumps første abort-sak Samfunn
Domstolen skal avgjøre hvorvidt en kristelig svangerskapsklinikk kan tvinges til å opplyse sine klienter om muligheten for lovlig abort.

 

Tekst: KPK
Foto: CC Pixabay

Den kristen-drevne klinikken Pregnancy Care Clinic i El Cajon, i delstaten California, anklager delstatsmyndighetene for å ha krenket klinikkens ytringsfrihet ved å vedta en lov som krever at sentre som er lisensiert for familieplanlegging må opplyse kvinner om at staten tilbyr gratis eller billig prevensjon og aborttjenester, skriver nettavisen Huffington Post.

I USA finnes det et landsdekkende nettverk av rundt 3000 “crisis pregnancy centers” (CPC), eller krisesvangerskapssentre, opprettet av evangeliske kristne for å fraråde kvinner å ta abort.

– De tvinger oss til å bruke veggene våre som reklameplakat for å fremme abort, sier administrerende direktør for Pregnancy Care Clinic Josh McClure til Reuters.

McClure mener California’s lov overfor svangerskapssentrene kan sammenlignes med å tvinge den amerikanske lungeforeningen til å fortelle folk hvor de kan få kjøpt sigaretter.

Advokat Kristen Wagoner fra den konservative juridiske gruppen Alliance Defending Freedom, som representerer sentrene, sier at loven kun er rettet mot disse sentrene.

– Å peke på veien til abort er et brudd på samvittigheten, sier Wagoner.

Første abort-sak under Trump

Dette blir den amerikanske høyesteretts første abortrelaterte sak under president Donald J. Trump.

Denne saken, som startet tirsdag, er en av flere saker USAs høyesterett tar tak i løpet av den nåværende perioden hvor konservative grupper påberoper seg «the First Amendment», den amerikanske konstitusjonens ytringsfrihetsparagraf, og hevder at myndigheter u-konstitusjonelt tvinger folk til å si eller gjøre ting de motsetter seg.

LES OGSÅ: Opprørt over fordommer i skolen

Lignende tilfeller innebærer saksøkerne som hevder at ytringsfrihetsparagrafen beskytter dem mot å måtte lage bryllupskake for homofile par eller betale gebyrer til fagforeninger som representerer offentlige ansatte for å finansiere kollektive forhandlinger.

Høyesterettsdomstolen, som har en konservativ overvekt på fem mot fire, har tidligere vist seg å være svært mottakelige for ytringsfrihetsargumenter av denne typen.

Høyesteretts avgjørelse om denne saken er ventet å komme i juni.

Å peke på veien til abort er et brudd på samvittigheten.

Kristen Wagoner - advokat for gruppen Alliance Defending Freedom

– Falsk medisinsk rådgivning

Staten California hevder i sine juridiske papirer at noen av disse sentrene forsøker å hindre kvinners tilgang til abort ved å bruke ufullstendig eller falsk medisinsk rådgivning. Den nye loven krever også at svangerskapssentre må opplyse om det dersom de ikke har noen medisinske fagfolk i staben.

– Noen prøver å ligne medisinske klinikker ned til laboratoriefrakker som bæres av ansatte, og gir inntrykk av at de tilbyr aborttjenester mens de ikke har ansatt noen medisinske fagfolk, uttaler delstaten.

Sentrene hevder på sin side at de tilbyr legitime tjenester, og at deres oppdrag er å overtale kvinner til å avstå fra abort.

Forkjempere for abort hevder, ifølge Reuters, at CPC-klinikker mot abort, inkludert rundt 200 i California, i høy grad overgår antall klinikker som tilbyr aborter. KPK

kommentarer