Sveriges første YouTube-pastor? Kristenliv
Katrina Stephan gikk fra å være ungdomspastor til å bli YouTuber. 

 

Tekst: Malina Abrahamsson
Oversatt av: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Skjermdump YouTube og  media-tro.se

 

Hvordan finner man meningen med livet? Hvordan blir man vakker? Hvordan slutter man å bekymre seg? Dette er noen av de vanligste spørsmålene unge søker på videoplattformen YouTube. Det vet Katrina Stephan. Hun har oversikt over statistikken og svarer på disse spørsmålene ut fra sin kristne tro.

Katrina Stephan ler nesten hele tiden. Både på sin YouTube-kanal og i virkeligheten. Det lyser av henne. Men det betyr ikke at hun er perfekt. Hun har også kjent på vanskelighetene som livet byr på. Da hun startet sin YouTube-kanal for to måneder siden var hennes ambisjon å snakke om det som er vanskelig, og samtidig gi tro og håp.

Jeg vil ikke promotere meg selv, men Jesus.

Tidligere ungdomspastor

I seks år jobbet Katrina som ungdomspastor. YouTube var et av temaene som ofte dukket opp da hun snakket med ungdommene, og Katrina forsto hvor stor påvirkning plattformen har.

– YouTube er en verden der ungdommer tilbringer flere timer. I stedet for å gå ut og være med venner ser de heller på YouTubernes liv og følger deres hverdag. Det er kanskje en konsekvens av den ensomheten som mange kjenner, sier Katrina.

Katrina studerer teologi ved Den teologiske høyskolen i Stockholm. Hun drømmer om å bli pastor i Equmeniakyrkan. Det var under en leksjon i religionssosiologi at Katrina fikk ideen om å starte sin egen YouTube-kanal.

– Jeg fikk vite at YouTube nå er blitt den vanligste plattformen for mennesker å få et møte med tro. Da slo det meg plutselig – dette må jeg bare lære meg å gjøre!

Jeg vil gi mennesker et innblikk i mitt hverdagsliv der troen spiller en veldig viktig rolle.

– Kristne må ikke være kjedelige

Da Katrina startet sin egen YouTube-kanal kunne hun ingenting om videoredigering, men gjennom å se en film på YouTube lærte hun seg det raskt. Nå legger hun ut flere videoer i uken. Fra starten av har hun vært tydelig på at hun ønsker å spre sin kristne tro, men samtidig invitere mennesker til å få et innblikk i hennes liv.

– Jeg vil ikke promotere meg selv, men Jesus. Men samtidig må man være underholdende og morsom for at folk skal ville se videoen. Det er ingen som har sagt at kristne må være kjedelige. Jeg vil gi mennesker et innblikk i mitt hverdagsliv der troen spiller en veldig viktig rolle.

Trenden på YouTube viser at jo ærligere YouTuberne er, jo flere er det som ser på videoene deres.

– Hvorfor trenger vi kristne YouTubere?

– Fordi det er på YouTube unge mennesker tilbringer fritiden sin. Jeg forstår at mange voksne ønsker å begrense sosiale mediers påvirkning, men jeg tror at det å boikotte YouTube blir å lukke øynene for virkeligheten. Sosiale medier kommer ikke til å forsvinne, men bare utvikle seg og bli større. Det er trist hvis vi kristne blir hengende etter i stedet for å være på nett der hvor de fleste unge befinner seg. Vi har mulighet til å påvirke og fylle YouTube med godt innhold, sier hun.

Vi har mulighet til å påvirke og fylle YouTube med godt innhold.

– Blir du Sveriges første YouTube-pastor?

– Hehe, ja kanskje det. Jeg har tenkt at dette er noe jeg gjør på fritiden, men egentlig er det ikke så stor forskjell på det jeg gjorde som ungdomspastor og det jeg gjør nå. Jeg møter bare mennesker på et annet sted. Gud har lagt en gave i meg til å nå ut til unge mennesker. Mange unge føler at livet er meningsløst. Jeg vil fortelle dem at Gud har en plan for deres liv. At det finnes noe mer, noe større. Og det gjør jeg via YouTube.

kommentarer