«Den sanne historien om Maria Magdalena»: Skjørt og uforløst Kultur

Idag har filmen «Den sanne historien om Maria Magdalena» kinopremiere. Korsets Seier var på pressevisning tidligere denne uken, og gir her en omtale.

Mer sant enn mange

Filmen virker å snakke mer sant om kvinnen fra Magdala enn kirkehistorien til tider har klart, og hun blir verken fremstilt som prostituert eller fristerinne. Det er gledelig at filmen ikke går i den «vanlige› fella og skildrer et kjærlighetsforhold mellom Maria Magdalena og Jesus.

 

Maria blir utsatt for et eksorsistliknende ritual, før hun møter Jesus.

 

Den tar oss med til fiskelandsbyen Magdala der Maria bor. Hun er en ung kvinne som ikke gir etter for familiens ønske om at hun skal gifte seg med en enkemann. Motstanden fører til konflikter, og Maria blir utsatt for en eksorsistliknende ritual, før hun møter Jesus. Når Bibelen snakker om at hun hadde blitt satt fri fra syv demoner, skulle man tro filmskaperne ville benytte muligheten til å skildre hva slags plager Maria Magdalena kunne hatt. Dette hopper de imidlertid bukk over, og det er kun motstanden mot det etablerte kjønnsrollemønsteret som tolkes som demonbesettelse. Det er en interessant innfallsvinkel, men vi blir sittende igjen med en følelse av at det må ha vært mer enn det.

 

Det blir til tider litt mye tåkeprat.

Bekymret Jesus

Et annet ankepunkt er at Maria Magdalena er nokså alene som kvinne i disippelflokken, både i tiden fram til korsfestelsen og etter. En sterkere tilstedeværelse av de andre kvinnene hadde gjort historien mer troverdig. Hennes posisjon i disippelflokken som kvinne blir godt skildret, men det forblir noe uforløst over det.

Jesus og disiplene virker å gå i mye dype tanker, og de få gledesscenene blir fort avløst av skjøre dialoger. Det er troverdig at slike samtaler fant sted, men det blir til tider litt mye tåkeprat.

Jesus, som blir spilt av Joaquin Phoenix, virker sliten, bekymret og til tider distansert. Kanskje med god grunn, med tanke på hva som ligger foran ham, men når han i tillegg snakker nokså diffust om åndelige sannheter blir det vanskelig å forstå at noen faktisk ville følge ham.

Rooney Mara spiller Maria Magdalena som en var kvinne. Hun er forsiktig og oppriktig i sin nye tro, og hun møter motstand med en indre styrke.

Tahar Rahim klarer det få skuespillere før ham har klart: Å være overbevisende og troverdig i rollen som Judas.

Alt i alt en interessant film som skal ha honnør for å skildre Maria Magdalena som en modig kvinne som var villig til å følge Jesus gjennom alt.

Vi gir filmen terningkast 4.

I artikkelen «Disippeltrøbbel fra Magdala» i ukens papiravis har vi utforsket mer om hvem Maria Magdalena var, og hva hun kan ha betydd for disippelflokken. 

kommentarer