Handsome man looking at himself in the mirror in the bathroom Hovedsak
Endring gjør vondt, men er avgjørende for vekst.

 

FORFATTER: Thomas Neteland, ungdomspastor i Sentrumkirken Sandnes

Noe av det beste med å være en del av Pinsebevegelsen, er at man stadig blir eksponert for fryktløse kristne som ikke har latt tradisjon stå i veien for innovasjon; kirker og ledere som tenker nytt for å nå mennesker med evangeliet. 

Vi peker ofte på tungetalen som det store underet fra pinsedag, men mer mirakuløst enn at disiplene begynte å snakke språk ingen forsto, var at de begynte å kommunisere så klokkeklart at 3.000 mennesker ble lagt til kirken den dagen! En av bivirkningene av å være fylt med Den Hellige Ånd, har alltid vært at man begynner å kommunisere på en måte som bygger broer til mennesker med en annen virkelighetsforståelse enn seg selv.

NETELAND: Jeg er avholds

Trussel for suksess

Som kirke er vi kalt til å dele verdens viktigste budskap til verden. Mandatet fra misjonsbefalingen skal ikke tukles med. Men like uhørt som det er å forandre budskapet, bør det også være å ikke forandre metodene.

«Den største trusselen for videre suksess, er tidligere suksess», sier megakirke-pastor Craig Groeschel og peker på at metodene som har ført oss hit ikke automatisk er oppskriften for veien videre.

Tenk over det:

Det som før var moderne, er tradisjonelt i dag. Trommer og nettsider er ikke moderne lenger, det er ultratradisjonelt! En periode var det visesangeren som kommuniserte best med samtiden, i dag er det lovsangsteamet. Tror jeg. Eller, kanskje ikke? Man skal i hvert fall lete lenge i Spotifys hitlister før man finner en låt spilt av noen andre enn en DJ…

De fleste jeg kjenner, ikke bare liker endring, men omfavner, elsker og betaler for endring hele tiden.

Endring uunngåelig

Jeg vet ikke for sikkert hvordan evangeliet kommuniseres best i framtiden, men det jeg vet, er at endring er uunngåelig, og Guds hus burde ikke reagere på samtiden, men forutse framtiden og pushe endring for å nå flest mulig!

«Men Thomas, folk liker ikke endring.» Feil. Folk elsker endring!

La meg utfordre deg til å endre måten du tenker om endring.

De fleste jeg kjenner, ikke bare liker endring, men omfavner, elsker og betaler for endring hele tiden.

Nordmenn spesielt!

Vi driver med oppussing og ommøblering, kjøper nye hus og biler, og går på dietter og treningsstudio. Folk betaler til og med for endringer ingen legger merke til. Som å gå til frisøren, jeg legger aldri merke til når kona klipper håret.

PORTRETT AV NETELAND: Klovn for Kristus

Overvurderer verdien

Da jeg var barn pleide farmoren min å belønne meg og søsteren min med 50-øringer for hver knappenål vi klarte å plukke opp fra teppegulvet på sy-rommet hennes. Etter at jeg en gang hadde funnet tjue knappenåler og laget meg et tårn av formuen min på kjøkkenbordet, kom farfar med et uproporsjonalt godt tilbud: en tjuekroning mot mine tjue 50-øringer.

Her kunne jeg altså doble formuen min, men jeg ga ham et blankt nei. «Du lurer ikke meg, gamlefar, jeg bytter ikke tjue av mine mynter mot én fra deg!»

Nettopp dette er «endringsillusjonens» kjerne: at vi overvurderer verdien av det vi har og undervurderer verdien av det vi kan få om vi gir det opp.

Å gå til tannlegen gjør også vondt, men om du aldri går blir det verre.

Gjør vondt

I boken «Leadership Pain», belyser forfatteren en annen utfordrende side ved endring med følgende resonnement: «Det er ingen vekst uten endring, ingen endring uten tap og ingen tap uten smerte.» 

Ergo – endring gjør vondt, men er avgjørende for vekst. Å gå til tannlegen gjør også vondt, men om du aldri går blir det verre.

At folk ikke liker endring, er en myte. Folk elsker endring, bare ikke endring de ikke forstår. Om de du leder ikke deler din visjon, vil de heller aldri forstå din entusiasme. Det er derfor avgjørende viktig at vi ikke setter i gang endring uten å invitere folk til å forstå hensikten. 

Målet er jo ikke endring for endringens skyld, men for evangeliets skyld. La oss inspirere av Paulus:

«For jøder har jeg vært som en jøde, for å vinne jøder. For dem som er under loven, lever jeg som om jeg var under loven, for å vinne dem, enda jeg selv ikke er under loven. For dem som ikke har noen lov, lever jeg som om jeg var uten lov, for å vinne dem, enda jeg ikke er uten lov for Gud, men er bundet av Kristi lov. For de svake er jeg blitt svak, for å vinne de svake. For alle er jeg blitt alt, for i det minste å frelse noen. Men alt gjør jeg for evangeliets skyld, så jeg selv kan få del i det» (1 Kor 9,19–23). 

 

kommentarer