#Metoo har nådd Vatikanet Samfunn
Et profilert kvinnemagasin i Vatikanet anklager nå geistlige for å utnytte nonner som billig og gratis arbeidskraft.

Et høyt profilert magasin i Vatikanet fordømmer nå hvordan mannlige kardinaler og biskoper behandler nonner som lavtstående tjenere, skriver nettstedet Christian Today.

Det er i mars-utgaven av Women Church World, det månedlige kvinnemagasinet i Vatikanets avis L’Osservatore Romano, det katolske hierarkiet anklages for utbredt utnyttelse av nonner for billig eller gratis arbeidskraft og for å nedvurdere kvinners innsats og intellektuelle kapasitet.

Mange av nonnene har avlagt løfter om å leve i fattigdom og mottar ingen lønn fordi de er medlemmer av kvinnelige religiøse ordrer.  De blir sendt som hushjelper til mannlige kirkelige tjenestemenn som en del av sin tjeneste til tross for at noen av dem har doktorgrader i teologi.

Artikkelen er omtalt i flere internasjonale nyhetsmedier som amerikanske The New York Times og britiske The Telegraph.

LES MER: Kan katolikker og protestanter samarbeide? 

Svært uvanlig

Det er ifølge Christian Today svært uvanlig at en Vatikansk publikasjon ville våge å offentlig kritisere hvordan biskoper behandler nonner.

– Inntil nå har ingen hatt mot til å fordømme disse tingene, forteller magasinets redaktør, Lucetta Scaraffia, til The Associated Press.

Nonner blir sett på som frivillige som er tilgjengelige ved tilkallelse.

– Vi prøver å gi en stemme til de som ikke har mot til å si disse ordene.

I et nylig intervju sa hun ganske enkelt: «I kirken blir kvinner utnyttet.»

Scaraffia, en katolsk feminist og professor i historie ved Roms La Sapienza-universitet, er en av svært få kvinner som har ledende stillinger innenfor Vatikanets hierarki.

VATIKANETS CANTALAMESSA: – Enhet er Åndens verk 

Vatikanets #MeToo

Magasinets avdekking har ført til at man, ifølge flere nyhetskilder, ser på dette som et tegn på at  #MeToo-bevegelsen har nådd Vatikanet.

Ved å sitere anonyme nonner, beskriver magasinet hvordan noen jobber i hjemmene til «Kirkens menn», der de våkner ved daggry for å tilberede frokost og legger seg når middagen er servert, med huset i orden og vasken rengjort og strøket.

En nonne, som bare er identifisert som søster Marie, beskriver hvordan søstre tjener geistligheten, men «sjelden er invitert til å sitte ved bordene de serverer». En annen beskriver at mangel på kontrakter fører til lite eller ingen betaling.

– Nonner blir sett på som frivillige som er tilgjengelige ved tilkallelse, noe som gir rom for maktmisbruk, sier en nonne under pseudonymet Søster Cécile.

Artikkelen hevder at opplevelsene til disse nonnene kan omgjøres til en rikdom for hele Kirken, hvis det mannlige hierarkiet ser det som en anledning til en sann refleksjon over makt. KPK

kommentarer