Mange av oss lever i fortiden Hovedsak
Tenk om pastorene begynte å drømme igjen.

 

FORFATTER: Jostein Krogedal, ledende pastor i Hillsong Norge.

Mange av oss lever i fortiden. Vi ser tilbake på tiden som var, for «det var tider, det». «Husker du den konferansen?« «Husker du da vi opplevde det?» «Husker du da vi var nygifte?» «Husker du da vi fikk den kontrakten?»

Man ser seg alltid tilbake, samtidig som man tviler på at framtiden kan bringe noe mer.

KROGEDAL: #Metoo, menn må få lov å være menn

Troens blikk

Få av oss ser framover med troens blikk og tenker: Det finnes mer! Bibelen sier i Ef 3,20: «Han som virker i oss med sin kraft og kan gjøre uendelig mye mer enn det vi ber om og forstår.»

Troen vår trenger ikke å forstå hvordan dette skal gå til. Maria lurte på det, men ga det opp og sa: «La det skje som Gud vil.» Det er noe vi som troens folk kan ta opp igjen. Det finnes mer!

De eldre snakket om «mere land å innta». Det var en metafor på at det finnes mer. Flere mennesker som skal få høre evangeliet. Flere steder å starte en kirke. Mere kraft å få fatt i.

Aril Edvardsen sa det slik om hvorfor så få ble helbredet i den vestlige verden: «Jo flere vi ber for, jo mere får vi se.» Det er mere helbredelse, kraft og ånd på vei. Det er som en strøm som kommer der det er et ønske, et behov og en lengsel.

KROGEDAL: – Når mediene herjer med oss, er det fristende å trekke tilbake i forsvar.

Tro versus erfaring

Det er noe med Kaleb i Josvas bok som har en innstilling til det som ligger foran: «Jeg er fremdeles like sterk som den dagen Moses sendte meg ut. Min kraft til å kjempe er den samme nå som da, både til å dra ut og til å komme hjem. Så la meg nå få dette fjellandet som Herren lovet meg den dagen. Du hørte jo den gang selv at det bor anakitter der, og at de har store, befestede byer. Kanskje Herren vil være med meg, så jeg kan ta landet deres, som han lovet» (Josva 14,11–12).

Et ordtak sier at «det er ikke slutt før det er slutt». Så mange av oss ser på historien og ikke på løftene. Så mange bygger på erfaringer og ikke på troen. Troen sier at dette kan vi gjøre, det finnes mer kraft, mirakler og favør i det som ligger foran, mens erfaringen sier at dette kommer ikke til å gå, for det er min erfaring.

KROGEDAL: Gud er den samme – motstanden er den samme.

Siste ord ikke sagt

Tenk om de som i dag vurderer å gå fra hverandre fikk håp om at det finnes mer kjærlighet. At siste ord ikke er sagt og at det som ligger foran er bedre enn det som ligger bak.

Tenk om kirken ble møtepunktet mellom forretningsmenn og -kvinner som hjalp hverandre til å lykkes, komme gjennom dårlige tider og leve for en høyere standard enn personlig grådighet?

Tenk om alle de som sitter med ensomhet kunne oppleve å få troens gnist i sitt liv gjennom gode vennskap?

Tenk om pastorer begynte å drømme igjen og tenke på at «det finnes mer»?

Kan jeg lede vår kirke inn i framtiden med håp om vekst og utvikling?

Tenk når læreren på ungdomsskolen igjen sier til elevene som kommer fra brutte familierelasjoner at «det finnes noe bedre i din framtid».

KROGEDAL: – Når mediene herjer med oss, er det fristende å trekke tilbake i forsvar.

Fri fra dårlige vaner

Beskytt sinnet ditt fra det destruktive, det som gir bilder av umoral og destruktiv tenkning. Beskytt livet ditt mot mennesker som ødelegger troen din, håpet ditt og retningen din. Siste ord er ikke sagt.

Jeg tror det finnes flere kirker som ikke har sett dagens lys. Jeg tror kirken kan transformeres til å skinne som aldri før. Jeg tror at det kommer en tenåringsbevegelse som sier: «Det finnes mer enn dette.»

Jeg tror at kraften ifra korset kan sette mennesker fri fra dårlige vaner og inkludere dem i levende kirker over hele Norge. Jeg tror at Jesus vil forme tankene våre mot framtid og håp og ikke akk og ve.

KROGEDAL: 6 måter å skape sunne kirker.

Tro og håp

Når agnostikeren Petter Stordalen sier at det å bli bedt for under Gunhilds sykeperiode skaper tro og håp, kan det skje med naboen min. På toget  jeg var på sist uke satt det et par i en meget opphisset samtale. Jeg fanget opp ord på spansk som «bønn» og «barn». Jeg gikk bort til dem og sa at jeg var på vei til kirken og ville gjerne be for dem. Hun brøt sammen i gråt og var så takknemlig for at noen tilbød sin hjelp.  Hvorfor brydde jeg meg om et kranglende par i bakrus en søndag morgen på toget? Fordi jeg tror det finnes mer! Mer for dem, mer for meg og mer for deg og det du står midt oppi nå.

Det finnes mer.

 

kommentarer