Handsome young priest smoking close up. Disippel
Får mine venner lyst til å leve livet med Jesus når de ser mine trosvaner?

 

Foto: Arkiv

TEKST: Vigdis Gjervoldstad, leder for Filadelfiakirken Oslo kurs og kompetanse

To uker med OL har satt i sving noen tanker hos meg. Hvor fort kan tv-titting bli en vane? Vanligvis er jeg, ifølge min familie, en dårlig tv-titter, men rundt store mesterskap glimter jeg til. Med grytidlige langrennsløp fikk jeg med mye. I tillegg har jeg flere morgener gått på tredemølle mens jeg har sett Norge ta medaljer. De som kjenner meg, vet nok at dette kanskje ikke like fort blir en vane.

Etter en halv time på tredemølla er jeg ferdig, mens gulljentene raser videre. Hvorfor holder jeg ikke ut, sånn som dem? Andre vaner jeg har, kan jeg være virkelig utholdende i, for eksempel Facebook, Instagram og nettaviser.

Hvor mange Netflix-serier må du ha med om dagen?

Uvaner

Hvilke vaner har du? Hvor mange Netflix-serier må du ha med om dagen? Hvor mye trener du? Vledig mye av det vi gjør gjennom en dag, er vaner. Vanen hjelper oss slik at vi ikke hele tiden må tene gjennom hver eneste ting vi skal gjøre.

Mange vaner gjør noe godt for oss i hverdagen og i livet, og skaper orden i tilværelsen, men de kan også være dårlige. De kan rett og slett være tyver som stjeler tiden vår. Da kalles de uvaner.

I vår tid hvor vi har tilgang til enorme mengder sosiale medier, hvor tv-seriene står i kø, og hvor travelhet er det normale, er det nok lurt å tenke litt gjennom vanene eller uvanene våre.

Vaner i seg selv er ikke hellige.

Verdier

Bak våre vaner ligger det også gjerne noen valg og dypest sett; verdier. En verdi er rett og slett noe som er riktig og viktig for oss. I en prekenserie i fastetiden for noen år siden hadde Den norske kirke fokus på «hellige vaner». En hellig vane er noe mer enn en vanlig vane. Hellig vil si at noe er dyrebart, noe som betyr ekstra mye og er viktig å verne om.

Ofte snakker vi om det hellige i forbindelse med Gud. Vaner i seg selv er ikke hellige, men vi kan utvikle vaner som setter oss i kontakt med det hellige, med Gud.

I Lukas 2, 42-52 leser vi at Jesus ville være i tempelet hos sin Far. Han elsket å være sammen med sin Far. Jesus sa: «Visste dere ikke at jeg måtte være i min Fars hus?» Han hadde forstått noe, han var i ferd med å skaffe seg en hellig vane. Han visste at skulle han bli kjent med sin Far, måtte han tilbringe tid med ham, selv om det av og til kanskje var både kjipt og kjedelig og noe han ikke alltid hadde lyst til.

Være med Gud

Hvordan kan vi være med Gud, vår Far i dag? Hvordan kan vi bli bedre kjent med ham? Elsker vi å være med vår Far? Jeg tror det handler mye om hellige vaner, og ikke minst valg og prioriteringer. Vi kan velge Gud, hverandre og kirke. Vi velger hvem vi skal være sammen med og hvem som skal ha innflytelse over oss. Det fantastiske er at Gud valgte oss først.

Det tar i gjennomsnitt 66 dager å etablere en vane.

Bryte dårlig mønster

Vet du hvor lang tid det tar før et handlingsmønster kalles en vane? Eller for en dårlig vane å brytes? Forskning viser at det varierer fra 18 til 254 dager å etablere en vane, med et gjennomsnitt på 66 dager. Viljestyrke, motivasjon, repetisjon og fokus er viktige stikkord når du skal skape eller endre en vane.

På få dager går det altså an å bryte et dårlig mønster, og det er mulig å etablere nye og bedre vaner. Og med hjelp av Gud er det enda mer håp. Livet har en rytme nedlagt i selve skaperverket. Dag og natt, hvile og arbeid, uker og år, årstider og livsfaser. Også troslivet bli bli best når det følger en rytme, når vi får gode, hellige vaner.

De første kristnes vaner

Jeg blir inspirert av å lese om de første kristne i Apg.2,42-47, deres hellige vaner var læren, fellesskapet, brødsbrytelsen og bønnene. I tillegg elsket de hverandre og stilte opp for hverandre.

Moder Theresa ble en gang spurt: Hvordan kan vi lære å elske vår neste? Hun svarte: «Ved å elske.» Hvis vi skal gjøre noe annerledes, må vi rett og slett begynne å gjøre det, skape vaner.

Da må jeg velge å øve meg i de verdiene som betyr noe for meg.

OL-gull til meg

Så da har faktisk OL gitt meg noe gull denne gang også. Tredemølla kan jeg leve med blir sporadisk, men jeg drømmer om at min familie og mine venner skal ha lyst til å leve livet med Jesus når de ser mine trosvaner og hva det tilfører livet mitt. Da må jeg velge å øve meg i de verdiene som betyr noe for meg. Jeg vil strekke meg mot de hellige vanene!

 

 

 

kommentarer