(L to R) Boyd Leedom, President John F. Kennedy, Senator Frank W. Carlson, evangelist Dr. Billy Graham, and Vice President Lyndon B. Johnson.  (Photo by Paul Schutzer/The LIFE Picture Collection/Getty Images) Reportasjen
Han ble kalt presidentenes pastor. Men Sten Sørensen tror avdøde Billy Graham (99) selv ville bli president.

 

Tekst: Karl A. Jahr og William Fuglset

– Det vil aldri komme noen ny Billy Graham, sier Sten Sørensen.

Onsdag kveld satte forfatteren og styrelederen i Troens Bevis seg på flyet på vei mot Charlotte i South Carolina for å delta i den verdenskjente evangelisten Billy Grahams begravelse på fredag, som eneste nordmann av 2.300 inviterte gjester.

Forrige onsdag døde Graham fredfullt i sitt hjem i Montreat i North Carolina, 99 år gammel, omgitt av mange av sine nærmeste. I det siste har han vært plaget med dårlig helse knyttet til sin høye alder.

Sten Sørensen er nært knyttet opp mot Billy Graham-organisasjonen. Han har talt på samme konferanse som Billy Graham selv, og i fjor høst inviterte han sønnen Franklin Graham til Håpets Festival i Oslo. Barnebarnet Will Graham møtte han i Norge sommeren 2016.

Derfor er det naturlig at Sørensen, som eneste nordmann og en av bare 15 europeere, flyr over til Charlotte for å delta i begravelsen.

– Jeg må si det er en stor ære å få den invitasjonen, sier han.

– Fra jeg var gutt har Billy Graham vært et stort idol i mitt kristenliv. Jeg har lest bøkene hans og vært interessert i hans tjeneste. Han har vært den store stjernen på den internasjonale, kristne himmelen.

En «ny Paulus»

Billy Graham er evangelisten som er kjent for å ha prekt for flere mennesker enn noen andre gjennom verdenshistorien. Man anslår at Graham gjennom sitt 99 år lange liv prekte foran 215 millioner mennesker i 185 land. Da er tv-, radio- og nettpublikum ikke medregnet.

Samtidig er han kjent som «presidentenes pastor», med tette bånd til hver eneste amerikanske president etter krigen. Alle de seks nålevende presidentene i USA forventes å delta i begravelsen.

Sten Sørensen tror ikke at verden noen gang vil se en så innflytelsesrik kristen leder igjen.

– Nei, jeg tror ikke du klarer å finne det, for tidene har blitt så annerledes. Ulike miljøer henter inspirasjon fra ulike hold. Han ble en «paraply» som sto over alle, matet de ulike miljøene med inspirasjon, sier han.

– De evangelikale kristne har aldri hatt noen pave, men de har hatt en «ny Paulus».

– En overdrivelse

Grahams ettermæle vil for alltid være preget av hans integritet og forkynnelse av det rene evangeliet, men også hans nære kontakt til maktens korridorer. I flere intervjuer med magasinet Time før Graham trakk seg tilbake i 2006, uttrykte han bekymring for oppmerksomheten rundt sine besøk i Det hvite hus.

Selv understreket Graham at hans kontakt med USAs presidenter utgjorde en svært liten del av livet hans.

– Dere kan komme til å overdrive det, sa han til Times journalister.

  • Les ukens portrettet. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer