Talte der andre tiet Nærbildet

– De avdøde kristne mediemannen Geir Magnus Nyborg var usedvanlig ærlig uredd, sier Jarle Haugland, daglig leder av Tro & Medier.

 

Foto: Arkiv

– Kondolerer!

– Jo, takk for det. Det er virkelig en trist dag for alle oss i Tro & Medier. 

– Hva er det første du minnes med Nyborg? 

– Egentlig alt, jeg tenker først og fremst på familien. Men i et offentlig perspektiv har han betydd svært mye for både kristen- og medienorge. Han var en unik type som både var høykompetent, visjonær, folkelig og et stort misjonsengasjement. 

– Du kjenner ham jo litt som påfølgende leder. Hvordan var han som menneske?

– Tross høy akademisk utdannelse og mange lederposisjoner, så hadde han god følelse med grasrota. Han hadde glimt i øyet og masse humor. Man likte å være i samme rom som ham. Han hadde alltid en god historie på lager. For min egen del opplevde jeg en person det var lett å ta kontakt med. 

Samtidig var han absolutt ingen syvende far i huset. 

– Du trengte et godt råd i ny og ne?

– Ja, det kan du godt si. Men like ofte handlet det om å snakke gjennom et tema med et svært kunnskapsrik og reflektert menneske. Geir Magnus var rett og slett en god person å ringe til. Samtidig var han absolutt ingen syvende far i huset, men en som gjerne kom med innspill – om jeg ba om det. 

– Hva lærte du av ham? 

– Han sluttet før jeg begynte, så det var ikke slik at vi var veldig nære , men jeg tror det handlet om å våge – våge å endre eller å være tydelig, for eksempel. 

– Av det jeg har lest av dere begge, så synes jeg forfriskende tydelighet går igjen. 

– He he, jo kanskje. Men han var vestlending, og jeg er sørlending. Da er det vel en naturlov at jeg trengte litt veiledning. Men han banet virkelig vei. Han fantes ikke redd. 

Han var ikke redd for å kritisere store kristne institusjoner. 

– Han virket også uvanlig frittenkende, og valgte ikke side på forhånd. Fra i høst husker jeg at han eksempelvis kritiserte avisen Dagen for å «pushe Frp» på sine lesere. Uker senere hyllet han samme avis for å drive god journalistikk da de møtte massiv motbør fra Visjon Norge og Norge Idag. 

– Slik var han. Han kunne ikke settes i bås. En prinsipiell og fri mann, og slike mennesker trenger kristen-Norge flere av. Han hadde ikke noe behov for å tenke taktikk eller alliansebygging når han uttalte seg, men var ærlig og uredd. Han var ikke redd for å kritisere store kristne institusjoner når han opplevde at det var nødvendig, samtidig som han alltid var profesjonell. Sånn sett var han en hedersmann som vil bli dypt savnet, både som person og for stemmen han hadde i samfunnet. 

– Han ledet Familie & Medier, startet nye studier på NLA-høyskolene, var misjonær i Peru, styreleder i blant annet Strømmestiftelsen, politisk aktiv i KrF, kommentator i media, startet radiokanal og var redaktør i VestNytt. Hvordan forklarer du at alt dette er mulig?

  • Les resten av artikkelen om avdøde Geir Magnus Nyborg. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer