Billy Graham (99) er død Hovedsak
– Han var kanskje den viktigste, religiøse person det siste århundre, skriver Christianity Today på lederplass. Avisen var han med å starte i 1956. 

 

Foto: Shutterstock, Wikimedia Commons og arkiv

– En legende er hjemme, sier Lars Christian Gjerlaug, campuspastor på HLT og tidligere redaktør i Korsets Seier.

Den verdenskjente evangelisten Billy Graham (99) døde fredfullt i sitt hjem i Montreat North Carolina sammen med mange av sine nærmeste. I det siste har han vært plaget med dårlig helse knyttet til sin høye alder.

I en uttalelse til Christian Post sier barnebarnet og evangelist Will Graham følgende:

«Vi sørger over at han ikke lenger er med oss fysisk her på jorden, men likevel på en annen måte enn dem uten håp om evigheten. Min bestefar brukte hele livet sitt på å dele om det løftet vi har i Kristus, og i dag ble det håpet til virkelighet. På kne foran troen vil han høre «Vel gjennomført, trofaste tjener». Takk for alle bønner. Vår familie setter pris på det.»

– Den største kristne lederen de siste hundre år er død. Billy Graham (99) har fullført løpet sitt og dratt hjem for å være hos den Herren han så trofast tjente. Fred over hans gode minne, sier Vebjørn Selbekk, ansvarlig redaktør i Dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

GJENNOMBRUDDET: I 1949 ledet Billy Graham et «korstog», en stor, kristen møtekampanje, i Los Angeles. Møtene var annonsert til tre uker, men de varte i åtte uker. Dette ble et internasjonalt gjennombrudd for Graham.

Venn av presidenter

Graham var verdenskjent for sine evangeliseringskampanjer med forkynnelse av det kristne evangeliet. Det antas at omtrent 230 millioner mennesker gjennom årene har deltatt på Billy Grahams vekkelsesmøter.Det mest sentrale i hans forkynnelse var alltid det enkle, evangeliske, kristne frelsesbudskapet.

Billy Graham, opplevde sitt evangelistkall på 18. hullet av en golfbane i Florida, er sønn av Morrow Coffey Graham og Frank Graham. Under oppveksten gikk familien Graham i Associate Reformed Presbyterian Church, men under en serie med vekkelsesmøter med Mordecai Ham, søkte Graham til sørstatsbaptistene i 1934.

Jeg skulle ha styrt unna politikken.

I 1936 flyttet Graham hjemmefra for å studere, og i 1939 ble han ordinert til pastor i Southern Baptist Convention. Under studiet ved Wheaton College, møter han medstudenten Ruth McCue Bell, som han senere giftet seg med 13. august 1943. Ruth døde 14. juni 2007. De fikk to sønner og tre døtre. Franklin Graham, har overtatt sin fars lederplass i hans organisasjon Billy Graham Evangelistic Association.

Graham har vært en nær venn av flere amerikanske presidenter, en tradisjon som startet med president Harry Truman i 1945, og har fortsatt med Dwight D. Eisenhower, Richard Nixon, John F. Kennedy og George H.W. Bush. Billy Graham har samtalt med, gitt råd og bedt for presidentene i Det hvite hus.

LES MER: Grahams støttespillere samlet til festivallansering. 

I et intervju med Christianity Today i 2011, referert av avisen Dagen, sa Graham følgende om sitt politiske engasjement:

– Jeg skulle ha styrt unna politikken. Jeg er takknemlig for mulighetene Gud gav meg til å betjene mennesker i høye stillinger. Disse menneskene har åndelige og personlige behov akkurat som alle andre, og mangler ofte noen å snakke med. Men i ettertid ser jeg at jeg noen ganger gikk over streken, og jeg ville ikke ha gjort dette nå.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Sten Sørensen

UNIK: – Han hadde stor integritet og var USA´s mest respekterte person. Han var en evangelistgave av dimensjoner, mener pastor og evangelist Sten Sørensen. 

Kampanjer

I 1949 ledet Billy Graham et «korstog», en stor, kristen møtekampanje, i Los Angeles. Møtene var annonsert til tre uker, men de varte i åtte uker. Dette ble et internasjonalt gjennombrudd for Graham.

I 1957 ble Martin Luther King invitert av Graham til å delta i et av hans «korstog» i New York. Dette til tross for raseskillet i USA på den tiden.

I 1989 ble Graham den første kristne forkynner som talte bak jernteppet, etter den andre verdenskrig. Dette skjedde i Budapest. Graham hadde også store møter i Moskva og er en av få kristne som har fått tale i det strengt kommunistiske Nord-Korea i 1992. Han har talt i Beijing i 1993 og i Sør-Afrika under apartheid.

At en evangelist ble så populær, er fantastisk!

– Billy Graham ble kjent fordi han var en stor folketaler som gikk nye veier for å nå ut med evangeliet. Han brukte stadioner og de største lokaler for å nå fleste mulig. Han var unik, sier Sten Sørensen til Korsets Seier.

Sørensen – som er forfatter, journalist, pastor og styreleder for Troens Bevis – ledet konferansen Håpets Festival i høst der Billys sønn Franklin Graham var hovedtaler.

– Han hadde stor integritet og var USAs mest respekterte person. Han var en evangelistgave av dimensjoner. At en evangelist ble så populær, er fantastisk! Nå har denne kjempen nådd sitt mål! Velsignet er hans minne!

LES MER: Møtekampanjens tid er ikke forbi

I 2006 holdt 87 år gamle Graham en tale for 1 000 pastorer under en konferanse i New Orleans. Dette viser seg nå å ha vært hans siste tale.

Graham trakk seg de siste årene tilbake til familieeiendommen i Montreat i Nord-Carolina. Hans kone Ruth Graham døde 14. juni 2007.

 

kommentarer