Lærer å være bedre lærere Kristenliv
Pedagoghelg for kristne lærere samlet over 70 pedagoger. 

 

Tekst og foto: Cecilie Austjore-Hosum

 

I starten av februar ble det arrangert pedagoghelg på Grimerud gård for fjerde år på rad. Dit kom over 70 kristne pedagoger fra både offentlige og kristne barnehager og skoler, samt studenter, assistenter og andre som er knyttet til arbeidet med opplæring av barn og unge.

Skaper en plattform

Bak arrangementet står et lederteam med Grethe Sandtorp i spissen. Hun opplevde at Gud kalte henne til å starte et møtepunkt for kristne pedagoger for fem år siden. Sandtorp er selv lærer ved Hedemarken Friskole ved Ådalsbruk. Hun har et tydelig hjerte for arrangementet, og når man spør henne om bakgrunnen for det hele, er visjonen klar:

Det ble gitt mulighet for personlig forbønn og samtale for dem som ønsker det.

LEDER: Initiativtaker for pedagoghelgen, Grethe Sandtorp.

– Vi ønsket å skape en plattform for kristne pedagoger og pedagogstudenter, som har et kall og et ønske om å undervise mennesker i alle aldre. Rammen rundt helga var tredelt: Inspirasjon – et personlig møte med Jesus, vår læremester. Det ble gitt mulighet for personlig forbønn og samtale for dem som ønsker det. Utrustning – hva sier Bibelen om undervisning og det å være en kristen pedagog? Nettverksbygging – møte andre pedagoger som står i samme situasjon som deg. Den gode og lærerike samtalen skjer ofte rundt et måltid eller over en kaffekopp, sier Sandtorp.

LES OGSÅ: Gud jages ut av skolene.

– Krevende å stå alene

Årets tema for pedagoghelgen var ”Herren er min hyrde”. Dette var godt å bli minnet på for en selv, og i tillegg står det som en parallell til hvordan lærere kan være hyrder for sin elevflokk. De fleste pedagoger har nok opplevd at det kan være krevende dager i jobben, og kanskje spesielt når man er kristen i en offentlig jobb.

Vi ønsker å oppmuntre til å forene arbeidsliv og livet med Gud, og hvordan en kan ta Jesus med i møtet med barn og unge som en møter.

– Det er mange kristne pedagoger i offentlig sektor som står alene, og på pedagoghelg møter en andre som står i samme situasjon, og som ønsker å bety en forskjell. Vi ønsket å oppmuntre til å forene arbeidsliv og livet med Gud, og hvordan en kan ta Jesus med i møtet med barn og unge som en møter, forteller Sandtorp.
Kristne pedagoger på offentlige arbeidsplasser, og pedagogstudenter ligger spesielt på Sandtorp sitt hjerte.

I løpet av helgen fikk deltakerne delta på flere fellesmøter med lovsang, bønn, inspirerende taler og samtaler rundt bordene. Det ble delt flere sterke vitnesbyrd om hvordan Gud kommer med sin visdom i konkrete situasjoner, og viser en vei inn til barnas hjerte. Siden nettverksbyggingen har en sentral plass på arrangementet, var det også satt av mye tid til å bli kjent med de andre deltakerne.

LES OGSÅ: John Piper ut mot kvinnelige lærere.

– Det løfter hjertet å være her 

En av de som har tatt turen til pedagoghelgen er Ida Loftheim. Loftheim var deltaker på fjorårets pedagoghelg, og har siden den tid blitt rektor på Buen barne- og ungdomsskole i Moss. Hun var svært begeistret over pedagoghelgen sist, og tok i år med seg hele lærerstaben på pedagoghelgen. For Loftheim er pedagoghelgen som en oase i en ellers hektisk hverdag.

Det rører hjertet å være her. (…) Man får løftet blikket, og sett hensikten med jobben man gjør.

HYGGE: Felleskap og nettverksbygging var en viktig del av pedagoghelgen. Kristne lærere, rektorer, pedagoger og studenter fra hele landet kom sammen for å bli utrustet.

– Det rører hjertet å være her. Både historier, lovsang og koblingen opp mot Guds ord. Man får løftet blikket, og sett hensikten med jobben man gjør. Det å bli møtt første dagen med et personlig bibelvers på en lapp med navnet vårt på, har berørt flere av oss. Man blir møtt av Gud med én gang, som gjør at man åpner hjertet sitt for mer. Det er også veldig hyggelig å treffe andre kristne pedagoger som man kan utveksle erfaringer med. Man gir og får. Vi har en tydelig kristen skole, og ønsker at det Gudshjertet som vi møter her, skal prege skolen vår. Da er det en gavepakke for kollegiet å komme hit sammen, og bare ta imot, sier Loftheim.

LES OGSÅ: Ny kristen videregående skole på Sørlandet. 

Studenter også positive 

Det er også studenter som har tatt turen til pedagoghelgen. To av disse er Viktoria Bogen Sakseid, som er lærerstudent, og Jonathan Willard, som studerer til å bli barnehagelærer.

Pedagoghelg har vært viktig for meg, for jeg har følt meg mer utrusta, og blitt minnet på hvordan Gud kan bruke meg som lærer.

– Når man går ut i jobb er man ikke sikker på hva man møter. Da er det godt å ta en pause, der man får tid til å reflektere over hvordan man ønsker å være som lærer. På studiet lærer vi om hvordan vi skal være gode lærere, men her lærer vi også hvordan vi kan være gode kristne lærere, og dermed hvordan vi kan buke utdanningen vi har til å få Guds perspektiv på jobben vi skal gjøre (og ikke bare lærerplanens). Pedagoghelg har vært viktig for meg, for jeg har følt meg mer utrusta, og blitt minnet på hvordan Gud kan bruke meg som lærer, sier Bogen Sakseid.

Willard slenger seg på, og sier om helgen:

– Det går tett innpå aktuelle temaer, både på hovedmøte og seminarene, hvor en student får innsikt gjennom teori og andres erfaringer i hvordan en kan vise seg som en kristen pedagog på arbeidsplassen som lærer.

kommentarer