Overføre troen til dine neste Kristenliv
– Standarden var høy, men det var også ydmykheten, forteller Beate Magnus om oppveksten. 

 

Tekst og foto: Karl Andreas Jahr

– Hjemme i oppveksten lærte jeg ikke bare om en høy standard – fordi det var virkelig en høy standard. Men jeg lærte også ydmykhet i praksis.

Lillesøster Beate Magnus (hovedbildet) forteller historier fra barndommen. Hun er datter av to kjente forkynnere og ledere der tid med Gud var like naturlig som å pusse tennene.

– Etter uoverensstemmelser kunne pappa ta en tur ned til krysset nedenfor Grimerud. Mamma gikk inn på rommet for å bøye kne. Vi visste at de ville be om tilgivelse. De hadde så myke hjerter overfor Gud.

Hele Dommernes Bok handler egentlig om mislykket overføring

Overføring som mislyktes

Fredag morgen var det hele familien Magnus – altså Alv, Margareta, Joakim og Beate – som snakket til Norges pinseledere. Overføring av troen var tema.

Tidligere leder av Ungdom i Oppdrag Norge, Alv Magnus, snakket om kirkehistorien, rasjonalismen og hvordan kristen etikk trues i dag. Margareta fortalte om egen oppvekst i den svenske pinsebevegelsen og overføringskultur i Ungdom i Oppdrag.

Sønnen Joakim (se bildet under) snakket om overføring av troen i Bibelen, både der Guds folk lyktes og mislyktes.

– Hele Dommernes Bok handler egentlig om mislykket overføring, mente han.

– Selv etter Guds inngripen under utgangen av Egypt, med Moses og med Josva så glapp det meste bare en generasjon etter, hevder Joakim og trekker frem flere famøse episoder fra nettopp Dommernes Bok.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Jesu overføringsoppskrift

Jesus viste derimot vellykket overføring. Tolv disipler i tenårene kunne følge Jesu liv, ikke bare hans kunnskap. Selv om Jesus kunne både toraen og tanach

– Det handlet om lese teksten, lære teksten, lære bort teksten, leve ut teksten og død med teksten.

Joakim forteller om da han selv studerte. Da ble han forkynt kunnskap. Livene var ikke like viktig.

– Disiplene fikk ikke bare se hva Jesus kunne, men hvordan han levde. Altså hvordan han behandlet mennesker, møtte syndere, snakket med skriftlærde, møtte kvinner og barn, taklet med- og motgang, hvordan helbredet, oppramser lederen av UIO Oslo.

ANDREAS HASSELØY PÅ LED 18: Stå for Guds ord i 2018

Forbilledlige foreldre

Med en dose humor og røverhistorier fra barndommen, avsluttet Beate fredagens første seanse med å snakke om overføring av tro i hjemmet. Latteren han løst i den store salen til Oslofjord Convention Center i vestfoldbygda Stokke.

Der henviste Beate Magnus til forskning som viser at troen i hjemmet er viktigst i overføringen av tro.

– Slå ring rundt familiene. Den er under større press enn noen gang. Det er der den viktigste trosformidlingen.

kommentarer