Ti kirketrender som vil prege 2018 Reportasjen
Kirkenettverk som Salt, ledet av Øystein og Gina Gjerme, er en trend som vil styrke seg.

 

Foto: arkiv

Både lederen for LifeWay Christian Resources, Thom S. Rainer, og ledelsesguruen Carey Nieuwhof, har utarbeidet lister der de oppsummerer hva de tror vil prege det amerikanske menighetslivet i 2018.

Det er interessant lesning, med flere punkter som antakelig kan speiles også i vår norske virkelighet. Men det amerikanske og det norske kirkelandskapet er ikke det samme.

Derfor har vi i Korsets Seier utarbeidet vår egen liste. Etter å ha forhørt oss med Jan Eilert Aakre og Andreas Hegertun fra Lederrådet, har vi kommet fram til disse ti punktene for hva som vil prege norsk pinsebevegelse i året som kommer.

1. Framover og bakover på én gang

Som pinsevenner har vi av og til skapt et inntrykk av at den sanne kristendommen startet med Apostlenes gjerninger, før den deretter tok en god og langtekkelig pause og vendte tilbake gjennom Azusa Street og pinsevekkelsen. Men stadig flere pinsemenigheter oppdager at det er noe å lære fra andre stadier i vekkelseshistorien, også før Barratts tid.

Samtidig må kirken kunne svare på spørsmålene som dagens mennesker stiller, og også kunne si hva kristen tro har å si for dagens samfunn. Den må servere et 2.000 år gammelt budskap gjennom et språk som mennesker i 2018 forstår.

Vi tror at 2018 er året da flere pinsemenigheter forsøker å gå begge disse veiene på én gang. Med solide røtter i vår egen arv vil menigheter gå tilbake i kirkehistorien for en større dybde, forståelse og ydmykhet, samtidig som de ikke vil svikte sin egen tid. De går framover og bakover samtidig.

Man kan like det eller ikke, men liberaliseringen av Den norske kirke vil ikke etterlate seg en upåvirket pinsebevegelse.

2. Nettverk

Dette er en helt åpenbar trend, som bare vil øke i året som kommer. Under pinsevekkelsen her i landet for 80 år siden, var det store forskjeller på kulturtilbudet som var tilgjengelig i by og bygd. Det er det ikke i dag. Med medieutviklingen har vi fått samme tilbud, uansett hvor vi lever. Det gjør at forventningen til kvalitet også øker, spesielt blant de yngre. Mens dagens 40-åringer hadde en halv time med barne-tv hver dag, får dagens unger hver sin brukerprofil på Netflix. Alt er blitt spesialtilpasset.

Da er det også vanskelig for en frittstående, liten menighet på et lite sted å møte de forventningene som ikke-kristne har. Samtidig er ikke mennesker villige til å reise langt for å komme til en kirke.

Men en kirke kan lettere imøtekomme disse forventningene når den har et nettverk å lene seg på, med flere ressurser innenfor så å si alle felt. Pinsebevegelsen er dessuten godt rustet for dette, med en struktur der et nasjonalt fellesskap rommer både frittstående kirker og kirker i ulike undernettverk.

  • Les om de åtte resterende. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer