LANSERER RAPPORT: Under Bønn for Oslo i neste uke lanserer tankesmien Skaperkraft rapporten «Oslo monitor 1.0» som blant annet kartlegger hovedstadens åndelige situasjon. Bildet er fra Bønn for Oslo 2017. FOTO: Bønn for Oslo. Hovedsak
– Rapporten sier noe om hva som er byens sosiale smerte, åndelige nød og kulturelle utfordringer.

 

Tekst: Ingunn Marie Ruud, KPK
Foto: Bønn for Oslo

Bønn for Oslo ønsker i samarbeid med Tankesmien Skaperkraft i år å utfordre både kristne ledere og næringslivet til å gjøre Oslo til en bedre by.

Over 20 ulike menigheter i Oslo skal i neste uke arrangere sin årlige bønneuke. I år skal søkelyset rettes på tre ulike sider av hovedstaden: byens åndelige, sosiale og kulturelle situasjon.

Temaene er knyttet til den nye rapporten «Oslo Monitor 1.0» som Tankesmien Skaperkraft har utarbeidet.

BLIR BØNNETEMA: Talsperson for Bønn for Oslo, misjonskirkepastor Erik Andreassen, forteller at temaene fra rapporten blir til bønneemner under Bønn for Oslo. Foto: Privat.

– Rapporten sier noe om hva som er byens sosiale smerte, åndelige nød og kulturelle utfordringer. Dette tar vi med som bønnetema under Bønn for Oslo, sier Erik Andreassen som er pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem og talsperson for Bønn for Oslo.

Bønn for Oslo ønsker blant annet å bruke rapporten til å påvirke kristne ledere til å gjøre hovedstaden til en bedre by å bo i.

Ensomhet, fattigdom og svart arbeid

Administrativ leder i tankesmien Skaperkraft, Ole Thomas Talset, sier at de har jobbet med rapporten i hele 2017.

– Vi håper rapporten kan bidra til at kirken og kristne ledere er med på å skape en positiv utvikling av Oslo by, sier han.

Rapporten kartlegger blant annet hvor mange som identifiserer seg med den kristne troen og går jevnlig til gudstjeneste, sosiale utfordringer som for eksempel ensomhet og fattigdom samt kulturelle samfunnsutfordringer som frafall i skolen og svart arbeid.

– Det som kanskje overrasket meg mest var dette med ensomhet. Undersøkelser viser at hver 5. nordmann, også i Oslo, føler seg ensom. I tillegg viser tall at det er omtrent 10.000 personer som ikke har noen nære fortrolige, forteller Talset.

Oslo er en veldig bra by å bo i, men vi tror det er mulig å gjøre den enda bedre.

Ole Thomas Talset - Skaperkraft

Skaperkraft-lederen ønsker likevel ikke å svartmale bildet av hovedstaden.

– Oslo er en veldig bra by å bo i, men vi tror det er mulig å gjøre den enda bedre, sier han.

Vil utfordre næringslivsledere

Talset forteller at Skaperkraft også har hatt flere samtaler med representanter for byrådet i Oslo og andre offentlige etater for å forstå situasjonen og treffe der skoen trykker.

– Vi har lyst å gi en forståelse, spesielt til kirkeledere og kristne næringslivsledere, om hva som er situasjonen i Oslo og hvordan både kirken og kristne ledere konkret kan bidra til å gjøre byen enda bedre å bo i, sier Talset.

LES OGSÅ: Nyttårsfestivaler lokket tusenvis av unge

Også Andreassen er opptatt av å utfordre næringslivet.

– Vi vil utfordre byens næringsliv til å tenke mer hensiktsdrevet for hva som er bra for byens innbyggere og ikke bare egen profitt, sier pastoren.

Han vil be for at næringslivsledere skal bli mer generøse.

– Det gis egentlig veldig lite fra næringslivet til sosialt og religiøst arbeid i frivillig sektor. Vi vil utfordre dem og be om mange generøse næringslivsfolk og bedrifter i Oslo fremover, sier han.

Inspirasjon fra New York

Pastorene i Bønn for Oslo, som tok initiativ til rapporten, har hentet mye inspirasjon fra New York og årets hovedtaler Mac Pier.

– Han er ikke først og fremst kjent for å være en taler, men han har vært en viktig figur i enhetsarbeidet i New York i mange år. Han er en pioner i enhetsarbeid i storbyer, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Syv ting Trump har gjort rett

Pier har ledet bønnearbeid i storbyen og ble utfordret av Tim Keller til å starte New York Leadership Center, som nå er en viktig katalysator for å engasjere kristne og kirker for å møte byens behov.

– Det har vært en samlende kraft for kirkene i New York og har vært en inspirasjon for det arbeidet vi driver med å kartlegge byen og finne ut hva de reelle behovene er, sier Andrassen. (KPK)

Menigheter som er medarrangører på Bønn for Oslo:
Filadelfiakirken
Oslo misjonskirke Betlehem
Storsalen
Kristen Fellesskap Oslo
Centralkirken
Misjonskirken Majorstua
United Oslo
Oslo Vineyard
Nettverkskirken
Bjølsen Misjonskirke
Den Levende Vann Menigheten
Frelsesarmeen Tempelet
Hillsong
Frelsesarmeen Sagene
Oslo Østre frikirke
SUB Church
Manglerud menighet – Den Norske Kirke
Misjonssalen
Oslo sentrum baptistmenighet
Misjonskirken Oslo Syd
F2 – Fagerborg Menighet
Doxa Deo Oslo
Jesus Church
Baptistkirken Home
IMI Oslo

 

kommentarer