Den farlige «fake news»-trenden Disippel
Jødenes historie er full av fortellinger om hvordan rykter har skapt forfølgelser.

 

FORFATTER: Kent Andersen, regionsekretær i Pinsemisjonen

For noen år siden oppdaget en gruppe luringer på Balkan at man kunne tjene raske penger på å lage hjemmesider som lignet etablerte nyhetsider. Så diktet man opp artikler som var nesten sanne eller som mange håpet var sanne og samtidig veldig sjokkerende.

Resultatet: millioner av reklameinntekter.

Det er nemlig god butikk å lure godtroende Facebook-brukere med lokkende, sjokkerende fortellinger.

KENT ANDERSEN: Kameraderi har vært pinsemaktens egentlige struktur

Falske nyheter

Årets ord er falske nyheter, eller på utenlandsk: fake news. Internett er nemlig i dag fylt opp av falske fortellinger, og de påvirker oss mer enn vi tror. Også vi som kristne blir påvirket av dette.

Våre holdninger til andre preges av det vi fyller oss med. Det er alvorlig når informasjons- og nyhetsflyten blir mer og mer fylt av løgn. Våre holdninger til amerikanere, jøder, muslimer, afrikanere og russere påvirkes av sjokkerende og provoserende fortellinger som for det meste er rent oppspinn. Russland og andre lands sikkerhetstjenester har oppdaget verdien i dette, og bruker i dag milliarder på å formidle usannheter til godtroende, ukritiske brukere av sosiale medier.

KENT ANDERSEN: Gode intensjoner som leder oss bort fra Gud 

Forfølgelse

23. august 2008 ble en ledende 80 år gammel hindu drept i delstaten Odisha i India. Umiddelbart etter spredtes ryktene om at det var de kristne som hadde gjort dette, og hatet mot kristne eksploderte. Resultatet ble at 50 kristne ble drept, 250 kirker ødelagt og 4.000 hus brent ned, og titusenvis av kristne flyktet i panikk fra delstaten.

At falske nyheter og rykter skaper konflikter og forfølgelse, er ikke noe nytt. Det var spredningen av falske nyheter som skapte hatet og forfølgelsen. Jødenes historie er full av fortellinger om hvordan rykter har skapt forfølgelser. Jødene dreper kristne gutter og ofrer dem, sa man i middelalderen, og med det startet forfølgelser i Storbritannia, Spania og Frankrike. Dette er alvoret, når befolkningen ikke forstår hva som er løgn.

Løgn bekjempes best med sannhet, og her har vi som kristne et medansvar. Er virkelig dette sant, er spørsmålet vi alltid bør stille oss i møte med provoserende, overaskende og sjokkerende nyheter.

Er vi like kritiske når den negative nyheten handler om en muslim, som når den handler om en kristen?

Så tvil om sannheter

En annen like stor utfordring som spredningen av løgner, er at begrepet «fake news» blir brukt for å så tvil om de fortellinger som er sanne.

Bare fordi en president ikke liker det som skrives, så betyr ikke det at det automatisk er løgn. Det er troen på sannheten som prøves, når etiketten «fake news» klistres på nyheter vi ikke liker. Som kristne, som elsker sannheten, burde vi streve etter å søke sannheten, uansett hvor ubehagelig den er. For når ledere møter kritikk med å mistenkeliggjøre all journalistikk som kritiserer dem, da undergraver de troen på sannhet. Sanne ledere tåler å bli kritisert og de tåler å bli konfrontert med negative konsekvenser av sine avgjørelser.

KENT ANDERSEN: Kristnes svik

Tre medisiner

I møte med en sannhetsfornektende verden, så fins det tre gode medisiner.

Den første er å lære seg kildekritikk. I møte med ubehagelige påstander, blir de fleste av oss kritiske. Vi leter automatisk etter svakheter i argumentet. Men kildekritikk må gå dypere enn som så. Vi må våge å være like kritiske overfor nyheter som styrker vår egen oppfatning, som når vi leser nyheter som setter kristne i et dårlig lys. Er vi like kritiske når den negative nyheten handler om en muslim, som når den handler om en kristen?

Det andre er å erkjenne at det alltid er to sider av en sak. Lær deg å høre den andre siden av historien, før du feller en dom. På Facebook har vi alle redaktøransvar. Vi er alle ansvarlige for de fortellinger vi velger å dele.

KENT ANDERSEN: Den økumeniske spagat – en katolsk leder til Hedmarktoppen

Den tredje medisinen, er å skaffe seg flere venner. Venner som ikke deler dine egne verdier og meninger. Det er faktisk en kjempebra medisin mot å bli forblendet av et samfunn som blir mer og mer polarisert, nesten uansett hvilket samfunnsspørsmål det handler om. Kryp ut av din meningstunnel, og du vil oppdage at «fake news» får mindre innflytelse på deg (og dine nye venner).

Vi har et ansvar, kjære søsken, for å vokte hva vi velger å fylle våre sinn med, og et ansvar for å ikke formidle rykter og usannheter.

 

 

kommentarer