Pakistanske kristne drept Hovedsak
De har signert et opprop om å beskytte disse kristne. 

 

Tekst: Ingunn Marie Ruud

Forrige uke ble et opprop signert av over 800 000 overlevert til FN der en ber om beskyttelse av kristne og andre minoriteter i Irak og Syria, og anerkjennelse av nøkkelrollen religiøse ledere kan spille i gjenoppbyggingsinnsatsen etter IS. Dette melder World Watch Monitor.

Oppropet er en del av kampanjen «Hope for the Middle East» av den internasjonale organisasjonen Open Doors. De oppfordrer FN til å samarbeide med religiøse ledere og trosbaserte organisasjoner for å opprettholde fred og gjenoppbygge Irak og Syria.

For å fortsette å bo, for å fortsette eksisterende, må vi få våre fulle rettigheter som ekte borgere i Irak

Oppropet ble overlevert til representanter for FNs generalforsamling, diplomater og medlemmer av andre internasjonale organer av 12-åringen Noeh og hans far, Hathem. De ble tvunget til å flykte fra hjembyen Karamles i Nord-Irak da IS raidet området.

– Jeg føler meg veldig trist for det som skjedde, sier Noeh i en video som dokumenterte hans første besøk hjem siden IS ble beseiret.

Mens han gikk gjennom sitt utbrente soverom, fant Noeh noen klinkekuler han pleide å leke med. Han tok med seg disse til New York for å gi dem i lederne i FN. Han håper at klinkekulene får dem til å huske hans folk og deres behov for å gjenoppbygge seg.

– Jeg er fortsatt veldig ivrig etter å komme tilbake til landsbyen min. Dette er vårt land, sier han.

Viktige rettigheter

– Vi håper alle å få våre fulle rettigheter i Irak. Dette er det viktigste vi trenger for å fortsette å bo i Irak, sier fader Behnam Benoka, en katolsk prest fra Bartella i Nord-Irak, som også er del av delegasjonen.

– De materielle tingene er veldig viktige. Men for å fortsette å bo, for å fortsette eksisterende, må vi få våre fulle rettigheter som ekte borgere i Irak.

En annen irakisk prest, fader Thabet, som overvåker gjenoppbyggingen av bygninger i Karamles, framhever behovet for internasjonal støtte og beskyttelse.

– Det er den eneste måten vår fremtid som kristne i dette landet kan garanteres. Det er mye som må gjøres for å hjelpe den irakiske regjeringen å skape en rettferdig situasjon med frihet for alle samfunnets komponenter, spesielt for de kristne, sier han.

Kristne høytider, som påske og jul, legger ekstra press på kristne.

Oppfordrer til bønn

Også åpne Dører i Norge har vært med på oppropet og kampanjen for håp i Midtøsten.

– Dette er en del av en sjuårs satsning for gjenoppbygging i Syria og Irak og den er vi med på, sier informasjonsleder i Åpne Dører, Linda Askeland til KPK.

Av kapasitetshensyn har ikke denne kampanjen vært hovedfokus for den norske organisasjonen.

– Men vi har hatt det framme på møter og i bladet vårt. Vi har samlet inn i underkant av 4000 underskrifter her i Norge, forteller Askeland.

Åpne Dører ønsker å oppfordre nordmenn til å be for de forfulgte kristne.

– Kristne høytider, som påske og jul, legger ekstra press på kristne rundt om i verden. Derfor er det spesielt viktig å tenke på dem og be om beskyttelse når vi går inn i høytiden, sier Askeland. KPK

 

kommentarer