US President Donald Trump holds up a signed memorandum after he delivered a statement on Jerusalem from the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC on December 6, 2017. 
President Donald Trump on Wednesday recognized the disputed city of Jerusalem as Israel's capital -- a historic decision that overturns decades of US policy and risks triggering a fresh spasm of violence in the Middle East."I have determined that it is time to officially recognize Jerusalem as the capital of Israel," Trump said from the White House."It's the right thing to do."
 / AFP PHOTO / MANDEL NGAN        (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images) Samfunn
Kristne i USA trekker frem syv handlinger de mener
president Trump fortjener ros for. 

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde

 

Konservative kristne i USA har måttet tåle sterk kritikk for å ha vært blant majoriteten av de som stemte på Donald Trump ved det amerikanske presidentvalget i 2016.

Nå skriver avisen The Christian Post at flere kristne tar til motmæle og trekker frem syv ting som de mener president Trump har gjort rett i sitt første år som USAs president.

 

1. Nominerte Neil Gorsuch til USAs Høyesterett. 

Etter bortgangen av Antonin Scalia ønsket evangeliske kristne at Trump skulle utnevne en konservativ person til å ta over Scalias plass i USAs Høyesterett. Jubelen var derfor stor blant mange kristne da det ble klart at Trump nominerte Neil Gorsuch som har et konservativt syn på blant annet abort og kjønnsnøytrale ekteskap.

2. Utarbeidet en lov om «religiøs frihet»

I mai samlet Trump et utvalg av USAs fremste kristenledere i rosehagen i Det hvite hus og signerte en ny lov som omhandlet ytringsfrihet og religionsfrihet. Den nye loven gir blant annet menigheter og frivillige organisasjoner rett til å si det de mener i betente moralske eller politiske spørsmål i samsvar med deres religiøse overbevisning, uten å bli pålagt ugunstige tiltak av skattemyndighetene.

KOMMENTAR: Oppgjør med kristen «fake news»-støtte.

3. Ga Justisdepartementet veiledning om religionsfrihet 

Etter de mange konfliktene hvor kristne bakere og blomsterdekoratører har nektet å yte sine tjenester i bryllup mellom likekjønnede, besluttet Donald Trump at mennesker som har en tro ikke bare har rett til å tro og tilbe, men også rett til å avstå fra å utføre handlinger som ikke er i overensstemmelse med deres trosretning.

4. Ga religiøse organisasjoner unntak i «prevensjons-mandatet»

I oktober i år kunngjorde Trump-administrasjonen to nye føderale regler som ville tillate ideelle organisasjoner å protestere mot Obamacare-mandatet som krever dekning av prevensjonsmidler og abort-fremkallende stoffer.

KJØNNSNØYTRALT: Mange kristne i USA var rasende da Obama sendte ut anbefaling om at alle skoler burde tillate transseksuelle å bruke toaletter og garderober ment for det kjønnet de identifiserte seg med. Da Donald Trump trakk denne anbefalingen førte det til jubel blant mange kristne.

5. Reverserte Obamas skolepolitikk vedrørende transeksuelle 

Konservative over hele USA var rasende da Obama-administrasjonen i 2016 ga en veiledning til alle offentlige skoledistrikt i USA hvor han oppfordret dem til å tillate mannlige studenter som identifiserer seg som transseksuelle å gå inn i jenters bad, garderober og dusjer, og vice versa. Mange foreldre følte at Obamas politikk krenket studentenes personvernrettigheter. I februar i år trakk Trump Obamas veiledning.

6. Reverserte Obamas ordre om føderale entreprenører 

I mars tilbakekalte Trump en ordre utstedt av Obama som forhindret at føderale kontrakter ble tildelt bedrifter, trosbaserte selskaper og frivillige organisasjoner som har ansettelsespraksis som kritikerne mener diskriminerer på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet.

7. Erklærte Jerusalem som Israels hovedstad 

Trump høstet ros fra flere evangeliske ledere da han tidligere denne måneden kunngjorde at USA ville anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden vil flyttes dit fra Tel Aviv.

Ikke bare positivt 

Men til tross for de mange handlingene kristne applauderer Trump for, finnes det også flere ting presidenten har gjort det siste året som kristne amerikanere er negative til.

Blant disse sakene er presidentens respons på demonstrasjonene i Charlottesville i august. Mange  kristne reagerte på at Donald Trump ikke omtalte den hvite nasjonalistgruppen «Unite the Right» som rasister eller hvite nasjonalister, men i stedet uttalte at flere av menneskene i gruppen er «veldig fine mennesker».

Også Trumps utnevnelse av Anthony Scaramucci som kommunikasjonsdirektør for Det hvite hus valgte oppsikt i flere kristne miljøer. Flere evangeliske kristne reagerte på Scaramuccis oppførsel og ordbruk og mente den var upassende. Scaramucci mistet forøvrig jobben i Det hvite hus etter kun ti dager.

 

 

kommentarer