Provokatøren Samtalen
Illustratør Arild Sæther (52) elsker å være politisk ukorrekt. Det har han lykkes med i høst. 

 

Tekst og foto: Deborah Lunde Selbekk

Jobben som en av Norges mest kjente illustratør byr ikke vanligvis på medieoppstyr, men de siste ukene har Arild Sæther likevel befunnet seg i sentrum av en noe spesiell konflikt.

En av Arilds tegninger satte sinnene i kok over hele landet. Men han hadde ikke tegnet hverken noe religiøst eller politisk. Han hadde tegnet et dyr. På oppdrag fra Tine ble Arild hentet inn av et designbyrå som ba ham dekorere årets julemelkekartonger. En tilsynelatende harmløs oppgave som skulle vise seg å skape store reaksjoner.

Det var litt komisk.

Ulven

Blant fjøsnisser, bjørner, låver, trær og dompaper tegnet Arild en ulv inn i det vinterlige landskapet. En naturlig del av den norske naturen, tenkte Arild.

Så feil kan man ta.

Morgenen etter at melkekartongene kom i butikkene, våknet Arild til en strøm av meldinger fra Tine, designbyrået og journalister. Folk over hele landet var i harnisk over det mørkegrå rovdyret som dekket to kvadratcentimeter på ett av de 16 sidepanelene han hadde illustrert for Tine. Alt oppstyret kunne fått pulsen til å øke hos de fleste, men Arild tok det hele med knusende ro. Og en anelse humor.

– Jeg syntes egentlig det var litt komisk. At ikke disse organisasjonene forstår at de dummer seg ut?! Det er jo bare en eventyrtegning. Folk eier ikke gangsyn.

Mange mente at tegningen viste at Arild og Tine «fronter ulven». Arild synes det blir for overfølsomt.

– Skulle miljøvernorganisasjoner slå seg vrang fordi det også er en bitteliten bil avbildet på tegningen? Bare fordi jeg har med en liten bil i bakgrunnen av tegningen betyr jo ikke det at jeg er for CO2-utslipp. Man kan ta tak i nesten hva som helst nå til dags og vri det til noe det ikke er, sier han oppgitt.

Foreldre blir krenket hvis vi synger at et barn er født i Betlehem.

Kritisk til tidsånden

Arild liker ikke å provosere for provokasjonens skyld, men han blir irritert av tanken på at alt skal være politisk korrekt.

– Alle er så opptatt av å ta anstøt nå om dagen. Man har ikke lov til å uttrykke det man vil fordi noen kan bli støtt.

Arild mener det har blitt betydelig verre de siste ti årene. Han trekker blant annet fram debatten om julegudstjenester i skolen.

– Foreldre blir krenket hvis vi synger at et barn er født i Betlehem. Alt skal være så nøytralt nå for tiden. Men det finnes ikke noe som er nøytralt. Hvis du er ateist så tror du også på noe. Du har et standpunkt. Ikke-tro er også en tro, slår han fast.

Han mener også at kristne generelt bør legge vinn på å være åpne og tolerante mennesker. Samtidig kommer man ikke utenom å bli stemplet som intolerant.

– Jesus sier han er den eneste veien til Gud, og at han er sannheten. Evangeliet er altså intolerant i sin natur. Det er til anstøt. Men evangeliet er også til frelse for hver den som tror. Det er det viktigste.

  • Les hele intervjuet. Kjøp e-avisen HER.
  • VIL DU BLI ABONNENT? Klikk HER.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg