– Kristne miljøer trenger #metoo Nærbildet
Kent Andersen mener kampanjen er et resultat av et grenseløst samfunn, men at kristne ikke er bedre enn andre.

 

– Hvilke tanker sitter du igjen med etter at #metoo-kampanjen har vært oppe i norske medier over lengre tid?

– Jeg mener det kanskje er den viktigste kampanjen som har vært kjørt noen gang. Det er en oppvåkning for store deler av kultureliten, og det er veldig bra for samfunnet å få øynene opp for hva som skjer. Det skjer ting i samfunnet, bak kulissene, som for meg er helt grusomt. Det er nødt til å komme fram.

– Som du sier, noen historier vi hører er grusomme. Hvordan har det kunnet gå så langt?

– Jeg tror det er to sider ved saken. På den ene siden er mennesket fallent. Vi har drifter og lyster i oss, og fra et kristent ståsted handler dette om at vi alle er syndere.

Kristne er ikke uten kjøtt, de heller.

– Og på den andre siden?

– På den andre siden har samfunnet hatt en tendens til å unngå den moraliserende delen av seksualopplysningen. Samfunnet vårt har fokusert på at lyster og begjær bare er positivt, og heiet fram seksualiteten uten å vise grenser. De kreftene som har stått for grensesettingen, ofte kristenkonservative miljøer, er blitt sett på som fordømmende og egentlig et problem som må kjempes ned. På en måte er #metoo-kampanjen et resultat av de liberale tankene.

– Er vi kristne egentlig så flinke til å snakke om synd og slikt, da?

– Vi har iallfall snakket om grenser i kristne miljøer, det skal vi ha. Men vi er jo livredde for å få et stempel som at vi driver med dyneløfting og kikker inn i folks soverom. Redselen for det har nok gjort at vi blir forsiktige med å snakke om seksuelle grenser. Men denne kampanjen gir oss mulighet til å snakke om kristen etikk på en helt ny måte.

En bekjennende synder skal få nåde. Ting må komme fram i lyset, også må det håndteres med forsoning.

– Mer enn bare seksualitet, mener du?

– Et kristent begrep som avholdenhet fra sex har jo blitt sett på som forferdelig gammeldags. Men i debatten som nå går, har vi i høyeste grad en mulighet til å løfte fram avholdenhet. Det viktigste i debatten er selvsagt kvinnene som er blitt utsatt for overgrep, men samtidig ser vi parallelt at mediene trekker fram at alkoholbruk ofte er den utløsende faktoren for at grensene overskrides. Akkurat nå løfter samfunnsdebatten fram temaer som har vært hjertesaker i kristne miljøer. Andre tar den tråden nå. Det er jeg glad for.

– Men nå har vi muligheten til å bringe begrepet «synd» tilbake i norsk ordforråd, har vi ikke?

  • Les hele intervjuet som dreier innom realitetene og mulighetene i norske menigheter. Kjøp e-avisen HER.
  • VIL DU BLI ABONNENT? Klikk HER.

 

kommentarer