Jeg er avholds Hovedsak
Jeg er kristen og jeg er avholds. Men ikke fordi jeg har en tro som tvinger meg eller fordi jeg er gravid, syk eller kjører.

 

Tekst: Thomas Neteland, ungdomspastor i Sentrumkirken Sandnes
Foto: KS arkiv

Hvorfor er det sånn at julebordet ikke har nådd sitt klimaks om ikke sjefen har fått kysset alle på munnen og noen har spydd i taxien på vei hjem? Du hadde aldri drukket fem halvlitere med cola en kveld, hvorfor er det innafor med så store mengder alkohol? Og hva er greia med at kristne skylder på Gud når de er avholds? Det finnes et hav av andre gode grunner til å avstå.

Ingen har et merkeligere forhold til alkohol enn nordmenn, forklarer den norsk-franske forfatteren og bloggeren Lorelou Desjardins i et debattinnlegg i VG i forrige uke. Hun har et poeng når hun skriver at «det er sosialt uakseptabelt å drikke et glass vin med matpakken sin en tirsdag til lunsj, men det er også sosialt uakseptert å bare drikke Farris på en utepils eller på julebordet en fredag kveld».

Jeg er kristen og jeg er avholds, ikke fordi jeg har en tro som tvinger meg eller fordi jeg er gravid, syk eller kjører. Jeg er avholds fordi det er så himla komplisert å ikke være det.
Jeg er også avholds fordi jeg ønsker å skape en sone av frihet for dem som ikke har et enkelt forhold til alkohol.

Jeg blir oppgitt over kristne som ureflektert svarer: «Jeg drikker ikke fordi jeg tror på Gud.» Det er ikke bibelsk.

Frivillige ofre

Vi vet at 90.000 barn bor i hjem hvor alkohol misbrukes, og regner vi med hjem i risikosonen, snakker vi om dobbelt så mange utsatte barn, skal vi tro hvitjul.no. Når vi i tillegg vet at vinmonopolet dobler sin månedlige omsetning i desember, så er det ganske trygt å si at mange ufrivillig blir et offer for andres usunne alkoholinntak – både barn og voksne.

I Norge har vi ikke råd til å bare ha et personlig forhold til alkohol – vi må ha et kollektivt forhold. Vi må «tenke globalt og handle globalt»: Tenke på andre og selv handle for at det skal være bedre og lettere for barna, og for dem som har et usunt eller uavklart forhold til alkoholen.

Tenk om bare én vanlig, busskjørende, frisk, ikke-gravid, ung mann eller kvinne valgte å drikke brus på julebordet, hvilken frihet det ville skapt for de andre som ikke egentlig ville innta tretten øl den kvelden.

PORTRETT AV NETELAND: Klovn for Kristus

Ikke forbud

La meg understreke: Er man over 18 år, er jeg ikke imot at man skal kunne drikke alkohol. Og jeg blir oppgitt over kristne som ureflektert svarer: «Jeg drikker ikke fordi jeg tror på Gud.» Det er ikke bibelsk. Å gjøre vann til vin var Jesu aller første offentlige mirakel – og er vi ærlige, så gjorde han det fordi bryllupet han var i ikke skulle bli dølt og kjedelig.

Kristen tro forutsetter ikke totalavhold, men det er likevel de kristne verdiene som leder meg til å avstå, for andres skyld.

I denne saken er Paulus sine tanker rundt offerkjøtt forunderlig treffende. «… enten dere spiser eller drikker, eller hva dere enn gjør, gjør alt til Guds ære! La verken jøder, grekere eller Guds kirke få noe å utsette på dere! Selv prøver jeg på alle måter å komme alle i møte. Jeg søker ikke mitt eget beste, men alle de andres, så de kan bli frelst» (1 Kor 10,31–33).

Kan jeg invitere deg som leser, om du drikker eller ei, til å være mer bevisst denne julen?

Gjøre det lettere

Kan vi hjelpe hverandre denne julebordsesongen? Kan vi sammen gjøre det lettere for den nylig myndige Andreas, som jobber i kassa på Kiwi, og som egentlig ikke vet hvor stort inntak han tåler?

Kan vi sammen støtte Julie, som har innsett at hun liker sterke drikker litt for godt, og som egentlig ikke vil være med på juleavslutningen i frykt for hvordan ting vil eskalere?

Kan vi stå sammen for at Jonas, som er vokst opp i et hjem med alkoholmisbruk, slipper å leve i ett dejá vu-mareritt?

Kan jeg invitere deg som leser, om du drikker eller ei, til å være mer bevisst denne julen på hvor og hvordan du drikker – ikke av personlige grunner, men av ren medmenneskelighet?

 

kommentarer