Døpt på ny Samtalen
Først lot faren seg døpe blant pinsevenner i Egersund. Senere gjorde musiker Valborg Bjerkrheim (25) det samme.

 

Tekst: Karl Andreas Jahr
Foto: Glenn karlsen

Bibelske tekster uten kristne ord. Det høres kanskje ut som en underlig motsetning, men for musiker Valborg Bjerkrheim (25) er det hele poenget. Slik lyder nemlig hennes tekster.

– Hva er poenget med å «avkristne» Bibelen?

– En del mennesker har kristendommen opp i halsen. De lukker ørene. Jeg forsøker å åpne dem opp.

Den snart ferdig utdannede logopeden forklarer at hun bytter ut ord som nåde, sjel og synd med ord som nordmenn faktisk bruker i 2017.

Hun forklarer også at kristne har egne trykk på ord. Kristne sier ordet «misgjerninger» med trykk på andre stavelse og ordet «overtredelser» med trykk på tredje stavelse. Vanlig norsk tilsier at begge ordene skal ha trykk på første stavelse.

For den 25 år gamle musikeren fra Bjerkrheim i Dalane sør i Rogaland ble dette åpenbart da hun så teateroppsetningen til Svein Tindberg om «Markusevangeliet».

– Han satte ord på noe som er lettere å se utenfra, som vårt tonefall og rare ord. Vi har en tendens til å helliggjøre kultur uten å tenke over det.

En del mennesker har kristendommen opp i halsen. De lukker ørene. Jeg forsøker å åpne dem opp.

Motstykket

Vi har reist tilbake i tid. Det virker i hvert fall slik i leiligheten til Valborg, som hun deler med ektemannen Kurt Magne (28). De giftet seg i sommer.

Stilen samstemmer med musikken hun lager. Folkemusikk blandet med pop og rock. «Litt sånn P1-musikk», kaller hun det. I leiligheten blandes modernisme og gammelmodig, litt 70-talls og litt barokk, litt foreldre- og litt besteforeldregenerasjon.

I portrettet forteller artisten Valborg mer om…

  • hvorfor hun døpte seg på ny tross luthersk bakgrunn.
  • ennes «ukristeliøse», men bibelske tekster.
  • familiens unike julefeiring.

 Kjøp e-avisen HER. Kjøp abonnement HER.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg