Menn må få lov til å være menn Hovedsak
#metoo-kampanjen aktualiserer menns skadelige oppførsel. Noe har gått galt.

 

FORFATTER: Jostein Krogedal, hovedpastor i Hillsong Norge

Jeg beundrer fedrene! Jeg syns synd på fedrene. Jeg syns menn burde være mere menn. Jeg synes menn burde være seg selv og ikke en kopi av et eller annet forskrudd forbilde.

Hjemme hos oss hadde vi et tradisjonelt kjønnsrollemønster. Vi menn, far og jeg, fikk dobbel mengde av kjøtt. Vi fikk to koteletter og jentene, mine søstre og mor, fikk én. Aldeles nydelig.

KROGEDAL: Gud er den samme – motstanden er den samme.

Helstøpt mann

Da jeg giftet meg hadde jeg aldri vasket et gulv, satt på en maskin med klær eller vasket opp. Ikke én gang.

Jeg tror ikke det er særlig sunt at kona skal lære opp mannen, men det burde mor og far tatt seg av. Takk og lov for at det mønsteret er historie. Men i dag, ligger vi i andre grøften, vi menn? I dag spiser vi samme dose mat. Jeg vasker gulv og vasker og stryker klær, rett og slett. Noen vil si en skikkelig tøffel. Det er ok! Men hva er en tøffel? En som står i hjørnet og utvisker seg selv?

Kanskje det, men hør hva Ordet sier: «Noah var en rettferdig mann, en helstøpt mann i sin tid. Noah vandret med Gud» (1 Mosebok 6,9). Han var tre ting:

  1. Rettferdig (det er det som Gud gjør).
  2. Helstøpt, autentisk, ekte, pålitelig og konsekvent.
  3. Vandret med Gud, total overgitt til noe større.

For en mann! Finnes slike menn i dag? En helstøpt mann tør å stå for noe og er attraktiv for kvinner. Ja, det tror jeg, men det finnes endel andre ting som det er på tide å løfte opp.

Menn, stå opp som den beste utgaven av deg selv, og sett en ny standard.

Me too-kampanjen

Hva i all verden er det som skjer med mannen? #metoo-kampanjen bringer den mørke siden av mannen opp til overflaten på en uhyggelig måte.

Porno kan vi skjule bak en skjerm, men det vi nå ser konturene av, er ikke bra. Maktmannen prøver med kameraderi og manipulering av kvinner å utnytte sitt begjær overfor kvinnene. Det er slett ikke bra!

Det startet med film- og underholdningsindustrien. Nå kommer organisasjoner og politiske paratier etter. Vi ser nye oppslag dag etter dag. Aftenposten melder om hundrevis av overgrep og voldtekter.

Jeg sitter i min hule og tenker: Hva er dette for noe? Hva er det som gjør at man tråkker over grensene og tar seg inn på andres eiendom uten å spørre, og skaper store sår og langtidslidelser hos kvinnene? Er det et kvinnesyn fra vikingtiden eller enda lengre tilbake som henger igjen?

Jeg vil ta til orde for at vi som menn, troende eller tvilende, manner oss opp og blir det vi skulle være: En mann som skaper trygghet, en mann som er tjener og ikke hersker. En mann som er et forbilde for sine barn og som i næringslivet står for en etikk som er attraktiv og ikke demoraliserende.

KROGEDAL: – Når mediene herjer med oss, er det fristende å trekke tilbake i forsvar.

Ta ansvar

Jeg har levd lenge nok til å ha fått med meg feilene til kristne ledere. Jeg har sett hvordan man dekker hverandre, hørt hvordan man trikser og mikser for å komme videre. Jeg tror helt og fullt at veien opp er ned. Har man gjort noe uredelig, er det bare å bøye seg og prøve å komme opp igjen på nullpunktet av tillit.

Jeg som mann, far, bestefar og leder har et stort ansvar, i mitt lederskap, liv og budskap. Jeg har tenkt å gi min stemme og mitt lederskap til å si at det ikke er greit å tvinge og manipulere til seg sex, makt eller innflytelse overfor kvinner på urett vis.

Vi trenger å la kvinnene blomstre, være seg selv og og ikke være truet av at hun er dyktig, ja, kanskje bedre enn meg som mann. Noen tror at kvinner skal holdes nede og være en skygge av sitt potensiale. Du er fri til å tenke det, men jeg tror at vi menn er satt til å tjene og vi får de kvinnene vi fortjener.

KROGEDAL: 6 måter å skape sunne kirker.

Ny standard

Kvinner, tilgi oss for våre overtredelser og unnlatelsessynder. Menn, stå opp som den beste utgaven av deg selv og sett en ny standard i parforholdet, i familien, på arbeidsplassen og i kirken! La andre si om oss: Den mannen var en rettferdig mann, en helstøpt mann i sin tid.

Han vandret med Gud (1 Mosebok 6,9).

 

 

kommentarer