Worker looking at a microchip. About 25 years old Caucasian male with beard and glasses. Samfunn
I Sverige er det nå mulig å få innlagt et mikroimplantat i hånden som erstatter PIN-koder og adgangskort.

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Illustrasjonsfoto iStock

Det Stockholm-baserte selskapet Epicenter er et av de første selskapene i Skandinavia som tar i bruk microchip. Implantatet lar de ansatte åpne dører uten å bruke PIN-koder eller adgangskort. Implantatet plasseres under huden og er på størrelse med en knappenål. Ifølge NRK brukes implantatet av de ansatte til å betale i pauserommene, åpne dører og bruke annet utstyr på huset, kun ved en enkel håndbevegelse.

Implantatet er laget av glass og er «helt trygg», ifølge de svenske designerne. De legger også til at plasseringen av mikroimplantatet ikke gjør vondere enn et vanlig sprøytestikk.

HAR CHIP: Eirik Norman Hansen er én av et titalls nordmenn som har prøvd ut teknologien. Han forteller til NRK at han håper chipen i fremtiden vil kunne erstatte bilnøkler og bankkort. FOTO: SVEN-ERIK KNOFF/FOTOKNOFF

Så langt er ikke microchip blitt vanlig i Norge, men norske Eirik Norman Hansen reiste til Stockholm for å få lagt inn mikrochipen under huden. I august i år fortalte han til NRK at han nå ikke lenger trenger ID-kort for å låse seg inn på jobben. Han fortalte også at han bruker implantatet utenfor arbeidsplassen.

– I sommer var jeg på et hotell i Miami der jeg la inn informasjonen fra romkortet til chipen. Deretter brukte jeg hånda til å åpne døren på hotellrommet, forteller han til NRK. 

Teknologien som brukes for å sette inn mikrochipen er den samme som brukes når man øremerker husdyr. Teknologien er dermed ikke ny, men det er først de siste årene at den har blitt tatt i bruk også av mennesker.

Enkelte selskaper i USA benytter også microchip. Les mer HER.

I NESTE UKES KS går vi grundigere til verks: Er Dyrets merke denne typen mikrochip? 

  • Bli abonnent – klikk HER.

Bibelsk profeti

For mange kristne kan microchipen gi assosiasjoner til endetidstegnene i Johannes Åpenbaring. I Johannes Åpenbaring kapittel 13, vers 16 og 17, står det følgende:

«Det (Dyret) tvinger alle – små og store, rike og fattige, frie og slaver – til å ha et merke på sin høyre hånd eller på pannen. Og ingen kan kjøpe eller selge noe uten å ha dette merket: dyrets navn eller det tall som svarer til navnet.»

Problemet oppstår den dagen denne mikrochipen eventuelt innebærer et valg som setter Jesus til side.

Tilbake i 2010 skrev Knut Kåre Kirkholm et innlegg på nettsiden iTro.no vedrørende bruk av microchip. Han uttrykte ingen umiddelbar frykt for at microchipen som nå kommer til Skandinavia er linket til Dyret, men at den i stedet viser at vi i dag har teknologien som er nødvendig for å gjennomføre det som står om dyrets merke.

– I en verden hvor det blir mer og mer vanlig å handle med kort i stedet for kontanter, er det ingen tvil om at det er en enkel sak å gjennomføre det som står i disse versene. Og det er heller ikke utenkelig at det nettopp kan være en mikrochip som blir løsningen, skriver han.

Han mener likevel at det i utgangspunktet er uproblematisk å ta i bruk microchip som identifikasjonsmerke.

– Problemet oppstår den dagen denne mikrochipen eventuelt innebærer et valg som setter Jesus til side. Da snakker vi dyrets merke, skriver Kirkholm.

kommentarer