KS 49/2012 Samtalen. Sønnen Joshua French sitter innesperret i "helvetes fengselsgård" i Kongo. Hovedsak
Kari Hilde Hodne French fortalte om troen under lanseringen av sin nye bok
«Dødsdømt i Kongo». 

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: KS arkiv og Aschehoug forlag

 

I formiddag ble Kari Hilde Hodne Frenchs bok om sønnens fangenskap i Kongo lansert i lokalene til Aschehoug forlag i Oslo. I boken, som har fått navnet «Dødsdømt i Kongo», forteller Kari Hilde med egne ord hvordan hun opplevde de åtte årene sønnen Joshua French satt fengslet i Kisangani. Hun avslører også at hun i utgangspunktet ikke hadde planer om å skrive en bok.

– Først hadde jeg ikke tenkt til å skrive boken. Jeg trodde ikke saken skulle vare så lenge, men bli løst på kort sikt, fortalte hun under pressekonferansen onsdag formiddag.

Så lenge jeg var der kunne de ikke glemme han.

Ga seg ikke 

I boken forteller Kari Hilde åpenhjertig om opp- og nedturene i den årelange kampen med å få sønnen Joshua French hjem til Norge.

– Det var håp og skuffelse år etter år etter år, fortalte hun.

Hun la samtidig til at hun kom til å kjempe for sønnens sak helt til siste slutt.

– Jeg var forberedt på å reise frem og tilbake helt til Joshua var løslatt. Jeg visste at hvis jeg ikke var der nede på en stund, så kom de til å glemme han.

Hun forteller at det derfor var ekstra viktig for henne å vise seg i fengselet så ofte hun kunne.

– Så lenge jeg var der kunne de ikke glemme han, forteller hun.

Jeg følte ofte at jeg ikke fikk den tiden jeg skulle til min datter.

Sønnen ble viktigst

Kari Hilde fortalte også om frykten for at hennes datter Hanna skulle føle seg forsømt ettersom hun brukte så mye tid på sønnen Joshua.

– Jeg følte ofte at jeg ikke fikk den tiden jeg skulle til min datter.

Kari Hilde glipp blant annet glipp av datterens 30-årsdag, og samt andre viktige hendelser i hennes liv ettersom Kari Hilde var opptatt med Joshuas sak. Likevel skal datteren har uttrykt forståelse for morens prioriteringer.

FORFATTER: I boken «Dødsdømt i Kongo» forteller Kari Hilde Hodne French sin egen versjon av den åtte år lange kampen med å få sønnen Joshua hjem. Boken er gitt ut av Aschehoug forlag og har 350 sider.

– Jeg følte samtidig at jeg hadde hennes (Hannas) fulle støtte hele tiden mens jeg var i Kongo, forteller Kari Hilde, og legger til at hun tok med datteren på en av turene ned til Kongo.

– Det var for at hun skulle få et bilde av situasjonen og litt av hva jeg sto i, forteller Kari Hilde i pressekonferansen som varte i omlag tre kvarter.

Jeg kom absolutt i tvil på mennesker.

Sterk tro 

Under pressekonferansen fikk Kari Hilde spørsmål om troens rolle i hennes liv.

– Jeg har en kristen tro, og det har jeg for så vidt hatt hele livet. Men da jeg kom i tenårene forsto jeg at jeg ikke kunne leve på mine foreldres tro. Jeg valgte å fortsette å være kristen, og det har vært til stor hjelp, fortalte hun.

Kari Hilde benyttet også boklanseringen til å takke både baptistene og pinsevennene som hun mente til tider var mer til hjelp enn Utenriksdepartementet.

I boken forteller Kari Hilde også at predikant Rune Edvardsen i Troens Bevis var som en redningsbøye hun klynget seg til.

På spørsmål om hun noen gang har kommet i tvil i løpet av årene, sa Kari Hilde følgende:

– Jeg kom absolutt i tvil på mennesker.
– Men ikke på Gud?
– Nei, svarte Kari Hilde konstant.
– Gud er Gud uansett hva som skjer. Det fikk jeg hvile i.

 

Boken «Dødsdømt i Kongo» er nå i salg i landets bokhandlere og på www.aschehoug.no.

kommentarer