Nei til abort, ja til selvbestemt abort Nærbildet
KrFU-leder Martine Tønnesen intensiverer kampen for å få ned aborttallene. Derfor sier hun ja til at kvinner skal ha siste ord.

 

FOTO: Mathilde Pettersen

– KrFU vedtok akkurat et ja til selvbestemt abort…

– Vedtaket skjedde vel egentlig i fjor. Dette er bare en stadfestelse.

– Ok, men hvorfor stadfester dere et ja til selvbestemt abort?

– Vedtaket er fortsatt et nei til abort, men vi gir opp kampen mot selvbestemt abort. Her vil jeg legge til at et betydelig mindretall var imot vedtaket, så dette er noe vi diskuterer internt.

Det er alltid mer krevende å kommunisere nyanser enn kompromissløshet.

– Er vedtaket en pragmatisk innrømmelse av et tapt slag?

– På sett og vis. For oss i KrFU er det ingen som betviler fosterets verdi, og få ville tatt abort selv. Men vi tillater likevel andre å kunne ta valget fordi alternativet ikke er holdbart. Vi ønsker også heller å tilby bedre rammer som kan hjelpe kvinner i vanskelige situasjoner å bære fram barnet – som god rådgivning i forkant av avgjørelsen og velferdsordninger i etterkant.

– Så vedtaket er basert på at det hjelper med å få ned antall aborter?

– Vel, jeg tror vedtaket skal kunne få stå for seg selv. Målet er at kvinnen skal få bestemme selv, men at hun har nødvendig kunnskap og rådgivning. Du husker kanskje at KrF forslo en refleksjonstid i forkant av en slik avgjørelse?

– Ja, dere fikk kjeft i media for det, husker jeg.

– Det er vår utfordring med å forby abort. Hver gang vi debatterer eller kommer med forslag blir vi avvist fordi KrF er imot at kvinnen skal få bestemme over eget liv uansett.

Med den situasjonen vi har i dag tror jeg ikke på forbudslinjen som et effektivt virkemiddel. Folk kan ta abort uansett.

– Dere utdefineres som kvinnefiendtlige og blir ikke hørt?

– Nettopp. Grunnen til at jeg stemte for at kvinnen kan bestemme er lettere gjennomslag som kan redusere antall aborter.

– I et liberalt demokrati må selvsagt folk få lov til å ta egne valg, men i abortsaken påvirker ikke dette valget kun en selv. Bør ikke KrF være prinsipielle i å verne forsvarsløse fostre?

– Prinsipper er viktig. Handlinger er …

  • VIL DU LESE RESTEN? Kjøp e-avisen HER.
  • VIL DU BLI ABONNENT? Klikk HER.

 

 

kommentarer