Norges yngste 70-åring Magasin / Samtalen

– Min lidenskap har alltid vært å gjøre navnet Jesus attraktivt, sier Arnold Børud.

 

Tekst og foto: Anne Gustavsen

 

– Det er ikke musikken som er viktigst, det er navnet Jesus, sier 70-årsjubilanten som er en av Norges mest kjente sangforfattere, sangere og musikere.

Mer enn 600 sanger er signert Arnold Børud og over 60 plateinnspillinger har han gjort. I tre generasjoner har han produsert og framført sanger som har pekt på en god Gud og en Jesus som kan gjøre alle ting nye.

Fredag fylte Arnold Børud 70 år, og vennen Joar Kristiansen hadde sørget for å etterkomme Arnolds ønske: Ikke noe party, men gjerne en konsert! Slik ble det. Sarpsborg scene ble fylt til randen av 1.100 mennesker to ganger i løpet av lørdagen. Og på scenen sto tre generasjoner Børud og hyllet både sin ektemann, pappa, svigerfar og bestefar, men kanskje enda mer, Jesus, kongenes konge.

Jeg tenkte egentlig aldri for alvor på at dette skulle ta livet av meg. Jeg var innstilt på at dette måtte bort.

Norges eldste tenåring 

Han blir av venner kalt Norges mest ungdommelige 70-åring. Det er ikke fordi han har svevd gjennom livet uten å møte noen former for motgang. For motbakker har det vært. Ikke minst da han og kona Anne Marie mistet sitt andre barn i krybbedød. Da ble det bekmørkt for sangskribenten som synger om en Gud som bare er god og positiv. For fire år siden kom en ny sjokkbombe i Børuds liv: En kreftdiagnose. Men Arnold nektet å legge seg ned. Bare 14 dager senere sto han på scenen på Skjærgårdssang, omkranset av hele familien. Her fikk han også overrakt årets Fyrlyspris for lang, tro og innflytelsesrik tjeneste i den kristne musikkens tjeneste.

– Man tenker jo på liv og død i en slik situasjon. Heldigvis fikk jeg operasjon raskt. Jeg tenkte egentlig aldri for alvor på at dette skulle ta livet av meg. Jeg var innstilt på at dette måtte bort, så jeg kunne fortsette videre.

– Jeg holder fast på at Gud er bare god. Han går med oss gjennom de mørke tunnelene.

Trener aldri

I forkant av bursdag og konsert møter Korsets Seier musikklegenden til en god prat. Han stiller i helsvart fra topp til tå, og gullkjede rundt halsen. Kvikk og rask.

– Jeg har ikke trent en eneste dag i mitt liv. Dette er bare gener, smiler han.

– Min daglige treningsøkt har vært trappa opp til andre etasje på Normisjons bibelskole i Grimstad, der jeg har jobbet de siste årene.

– Jeg er mye sammen med yngre folk. Kanskje det er det som holder meg ung, undrer han.

– Det er rart å fylle 70. Gjennom livet har jeg jo dannet meg et bilde av hvordan en 70-åring er. «Fattern» var gammel, med hatt og frakk da han fylte 40! Det stemmer liksom ikke helt overens med sånn jeg oppfatter meg selv nå.

Apropos å holde seg ung. Rett før Arnold fylte 60, begynte han å jobbe som musikklærer på Normisjons bibelskole i Grimstad.

– Det var perfekt timing i mitt liv. I ti år har jeg fått gi videre…

 

Dette var bare en smakebit av portrettintervjuet. 

VIL DU LESE RESTEN? Kjøp e-avisen HER.

VIL DU BLI ABONNENT? Klikk HER.

kommentarer