– Mange elever sliter med sosial angst Kristenliv

De kristne folkehøgskolene tar grep for å heve kompetansen og trygge de ansatte i møte med elever som sliter psykisk.

 

Tekst og foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

 

Noregs Kristelege Folkehøgskolelag (NKF) jobber i samarbeid med Kildehuset på Modum Bad med prosjektet «Livsmot og mestring i folkehøgskolen». Nylig kom boken med samme navn som skal hjelpe ansatte på folkehøgskolene i møte med elever som sliter.

Mange ansatte har sagt at de opplever flere elever som sliter enn før.

– Mange ansatte har sagt at de opplever flere elever som sliter enn før. De opplever at de mangler kompetanse i møte med elever som sliter, forteller Marie Wiland som er Rådgiver for skoleutvikling i NKF.

Hun forteller at NKF ønsket å gå ordentlig inn i problemstillingen med kartlegging, tiltak og evaluering.

– Etter hvert samlet vi en del sentrale personer til et arbeidsmøte på Modum Bad. Et av tiltakene vi kom fram til var å lage denne boka, sier Wiland.

Boka er skrevet av Modum Bad-psykolog Kari Halstensen sammen med pedagog Helle Myrvik.

Ikke behandlingsinstitusjon

NKF er opptatt av at folkehøgskolene ikke skal være behandlingsinstitusjoner.

– Noen av spørsmålene vi har tatt opp går på hvordan vi kan sørge for at de som sliter får hjelp uten å ta all oppmerksomheten fra de andre elevene, sier Wiland.

NKF reiser også rundt på skolene og tar opp emner og snakker med personalgrupper. Wiland er opptatt av at alle de ansatte er med på et slikt opplegg og ikke bare lærerne.

Vi er opptatt av at i folkehøgskolen jobber alle med elevene på en eller annen måte.

– Vi er opptatt av at i folkehøgskolen jobber alle med elevene på en eller annen måte. Det som er så flott i folkehøgskolen er at eleven kan bli sett av både vaktmestere, kokker, kjøkkenledere, skolesekretærer, lærere, rektor og administrasjon. Alle ser elevene, sier hun og fortsetter:

– Vi tror at de fleste unge mennesker som sliter ikke trenger så mye mer enn å møte en oppegående voksen som er interessert og kan høre på dem. Så er det noen som trenger mer, og da må vi ha en kompetanse på å kunne se forskjell og eventuelt skaffe hjelp utenfra.

– Mange elever sliter med sosial angst

ÅPNE ARMER: Rådgiver for skoleutvikling i NKF, Marie Wiland, har vært rundt på mange skoler og snakket om «Livsmot og mestring». – Dette er et prosjekt som blir tatt imot med åpne armer, sier hun. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Sosial angst

Når Wiland reiser rundt ber hun skolene velge mellom temaer som blant annet depresjon, sosial angst, selvskading og selvmord.

– Sosial angst er noe som særlig går igjen. Nesten alle skolene har bedt meg fokusere på det, sier hun.

Skoleutviklingsrådgiveren forteller at angstlidelsene de møter i folkehøgskolene også kan handle om presset ungdommer har om å være suverene.

Jeg tror at valget om å gå på folkehøgskole også kan handle om å prøve å komme over angsten.

– Den sosiale angsten kan være en selvpålagt forklaring når en plutselig havner i en setting der en ikke er suverene, sier Wiland som tror det nok av og til kan være litt selvdiagnostisering.

– Men det betyr ikke at de ikke har angst eller eventuelt depresjon. Jeg tror at valget om å gå på folkehøgskole også kan handle om å prøve å komme over angsten, fortsetter hun.

Wiland er ikke i tvil om at et folkehøgskoleopphold kan hjelpe mot slik angst.

– Det har jeg sett mange ganger da jeg jobbet på folkehøgskole selv, sier hun.

Positivt fortegn

Wiland forteller at prosjektet fort endret seg fra å handle om et problem til å ha et mer positivt fortegn.

– Vi snudde nokså fort fokuset fra at det er mange unge som sliter og fokus på psykisk uhelse til fokus på psykisk helse, livsmot og mestring som vi ønsker skal være resultatet av det å gå på en folkehøgskole både for de ansatte og elevene.

Dette året har Wiland og NKFs styreleder Edgar Fredriksen vært på besøk på over halvparten av de 32 kristne folkehøgskolene tilknyttet NKF.

– Dette er et prosjekt som blir tatt imot med åpne armer. Det har vært veldig flott og spennende, sier Wiland. KPK

kommentarer