Slo hardt ned på kuttforslag til folkehøgskolene Samfunn
Opposisjonspartiene kom med knallhard kritikk mot regjeringens kuttforslag til folkehøgskolene.

 

Tekst og foto: Markus Plementas, KPK

 

Nei til kutt! Nei til kutt! Nei til kutt! Slik åpnet protestaksjonen da over 2000 elever fra 32 folkehøgskoler demonstrerte mot regjeringens kuttforslag til folkehøgskolene utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag.

Bakgrunnen for protesten var at Folkehøgskolene i Norge mener seg snytt for til sammen 45 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

Jeg syntes virkelig at de som sitter i regjering bør høre på oss.

– Bør være for alle

– Muligheten til å gå på folkehøgskole bær være for alle. Derfor blir det helt galt at regjeringen kommer med kuttforslaget, sier andreårseelev Eilif Hallingstad Finnseth på musikkfolkehøgskolen Viken i Gjøvik.

Han får støtte fra Jørgen Andresen Osberg og Ane Moen Mahlum som begynte på den kristne folkehøgskolen i høst.

– Jeg har bare gått to måneder på folkehøgskole, men kjenner allerede nå at dette er et år jeg kommer til å få mye igjen for, sier Jørgen Andresen Osberg.

De mener kuttene vil gjøre folkehøgskolene mindre tilgjengelige for alle, samtidig som det kan gå dramatisk utover det elevene får oppleve i løpet av et skoleår.

– Jeg syntes virkelig at de som sitter i regjering bør høre på oss. De bør oppdage hvor viktig et slikt år faktisk er, mener Ane Moen Mahlum.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

MASSIV PROTEST: Over 2000 elever fra 32 folkehøgskoler demonstrerte mot regjeringens kuttforslag til folkehøgskolene utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag. FOTO: Markus Plementas, KPK

Bred politisk støtte

Denne høsten startet over 7600 elever på folkehøgskole. Det er ny rekord for tredje år på rad. Før regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 ble klart torsdag, håpet Folkehøgskolene at den økende populariteten også ville få følger for bevillinger fra staten.

I stedet kom regjeringen altså med et kuttforslag for tredje gang på fire år. Både i 2014 og 2015 ble kuttet nullet ut av et solid flertall på Stortinget.

– Jeg har selv aldri gått på folkehøgskole. Det er en av mine mange tabber i livet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i sin appell til stor jubel.

I forkant av Stortingsvalget i september lovet både KrF, Venstre, SV og Senterpartiet å jobbe for økte midler til folkehøgskolene. Tirsdag ettermiddag kom partilederne med knallhard kritikk mot regjeringens forslag til kutt.

Skole handler om dannelse og om å bli hele mennesker. Det er det folkehøgskolene gjør.

– Hvordan kan de kutte til et skoleslag som er med på å gi personlig utvikling. Vi trenger ikke mindre folkehøgskole i Norge, vi trenger mer. Stopp å kutte i budsjettene og prioriter folkehøgskolen. Vi gir oss ikke før pengene er tilbake, sa Hareide.

Blant partilederne som holdt apeller mot regjeringens kuttforslag var også Trine Skei Grande (V), Audun Lysbakken (SV) og Rasmus Hansson (MDG). Det samme gjorde Marit Arnstad (Sp) og Martin Henriksen (AP), som begge sitter i Utdannings- og forskningskomiteen.

– Det er noen som tror at skole bare handler om å lære å lese og regne. Skole handler om dannelse og om å bli hele mennesker. Det er det folkehøgskolene gjør, sa Trine Skei Grande (V) og fortsatte:

– Dere som står her i dag tilhører en generasjon som har blitt presset gjennom et skolesystem som har veldig mye fokus på kompetanser. Men det er dannelse vi skal kjempe for, for det er dannelse som gjør oss til hele mennesker, sa Skei Grande som også lover å kjempe for flere folkehøgskoler i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

VISTE SIN STØTTE: Elever fra Viken folkehøgskole i Gjøvik var blant dem som reiste til Oslo for å demonstrere mot regjeringens kuttforslag. Fra venstre: Ane Moen Mahlum, Jørgen Andresen Osberg og Eilif Hallingstad Finnseth. FOTO: Markus Plementas, KPK

– Meningsløst kutt

SVs partileder Audun Lysbakken roste alle fremmøtte og deres store engasjement for folkehøgskolene.

– Det at dere er her kommer til å få stanset dette meningsløse kuttet. Folkehøgskole er ikke et tøyseår – det er et utviklingsår. Og når høyresiden for tredje gang prøver å kutte i folkehøgskolenes budsjett, så viser det hvor ufattelig smalt kunnskapssyn de har, sa blant annet Lysbakken i sin appell.

Flere av partiene lovte også å gjøre sitt for å bidra til å få løftet studiefinansieringen.

Glad for støtten

Den store demonstrasjonen hadde også flere musikalske innslag og appeller fra nåværende og tidligere elever på folkehøgskoler.

– Vi er veldig glad for støtten som opposisjonen viser og håper nå som regjeringen er i mindretall at forslaget blir snudd, sier elev Jørgen Andresen Osberg.

Det har vært en jevn vekst til folkehøgskolene siden 2004. Målinger gjort av analysebyrået EPSI har de siste fem årene vist at folkehøgskolene har Norges mest fornøyde elever. KPK

kommentarer