Vidsynt – ikke trangsynt Disippel
Det betyr ikke at du liker alt du ser eller erfarer.

 

FORFATTER: Jostein Krogedal, hovedpastor i Hillsong Norge

Kirken har aldri før hatt slike muligheter som vi i dag har. Vi har penger, erfaring, kommunikasjonsmuligheter og hele samfunnsdebatten som vind i seilene.

Debatten i samfunnet har i stor grad handlet om hvilken retning landet vårt går i. Det har aldri vært enklere å snakke om tro, og pinsevenner får snakke i andakten i NRK! Det er som om vi ikke helt forstår hva som foregår. Tør jeg spørre om vi sover i timen? Havner vi i forsvarsmodus på feil debatter fordi vi ikke vet hva vi skal snakke om? Man behøver ikke kommentere alt. Det betyr ikke at man ikke er tydelig i sin tro, teologi og etikk. Her bør vi alle mer enn noen gang gjøre hjemmeleksen og vite hva vi står for.

KROGEDAL: Gud er den samme – motstanden er den samme.

Trosforsvar

Et ordtak sier: «If you don’t know what you stand for, you fall for everything!» (Hvis du ikke vet hva du står for, faller du for alt.»

Enhver ungdom bør ha blitt trent i apologetikk (trosforsvar) før de slippes løs i en ganske ubarmhjertig verden som tror på alt mulig, og den største utfordringen er å tro at det du tror på er sannhet. Det genererer flere «liker-klikk.»

Det er lov å prioritere selv og si nei takk til noe og ja takk til noe annet. Vi må være klarsynte slik at vi forstår hvorfor vi lever og hva som er vitsen, samt hva som er kirkens oppgave og hva som er min oppgave.

Når de klarsynte er vidsynte, slipper man å være trangsynt.

Inspirasjon

Det finnes ikke noe som inspirerer meg mer enn når nye mennesker starter en trosreise. Troende mennesker som har levd noen år med Kristus og stadig er på sporet av hva vi er som enkeltmennesker, inspirerer meg veldig mye. Mennesker som har klarsyn i høy alder er attraktive. Når min mor på 80 år oppmuntrer meg, glir inn på siste benk på gudstjenesten i Sandnes og mingler med de unge etter møtet og ber folk med seg hjem på kaffe, blir jeg glad.

Kirken skal være en plass for alle generasjoner, men enda viktigere er å være klarsynt om min egen plass og mitt eget engasjement. Tom Erlandsen sa det slik: «Det finnes ikke pensjonister i Guds rike.» Vi lever i mulighetenes tid. Vi drømmer som aldri før og planlegger som om vi skulle leve evig her.

KROGEDAL: – Når mediene herjer med oss, er det fristende å trekke tilbake i forsvar.

Perspektiv

I skrivende stund har Brit, min kone, og jeg vært på en topptur, på nesten 900 m.o.h. Klart vær og utsyn 360 grader. Jeg digger det. Perspektivet, mulighetene og det endeløse som man ikke kan måle. Sånn er det med å ha et klarsyn. Se langt og løft blikket. Videre må vi være vidsynte og romslige. Alt er i forandring, og vår usikkerhet fører oss ned i våre beskyttede områder.

Brit og jeg har flyttet til Oslo. Det er en annen by enn den jeg kommer fra, en småby vestpå. Å møte nye mennesker i nye miljøer gjør meg godt, men er samtidig krevende. Folk er stadig på reise; mot, ifra og bort.

KROGEDAL: «Re-tenk» din plass i Guds rike.

Vidsynt, ikke trangsynt

Å bo, få nye naboer, høre hvordan andre lever sitt liv og hva de er opptatt av, må møtes med åpenhet og vidsyn. Vidsyn betyr ikke at du liker alt du ser eller erfarer, men det betyr at du vet hva som skjer rundt deg.

Det overrasker meg stadig i møte med nye mennesker utenfor kirken at folk er så åpne! Man kan ha en trossamtale på bussen, med betjeningen på kafeen eller bakeriet. Det er ikke teologien og problemområdene som er fokuset, men Gud selv, hensikten med livet, erfaringene med tro og kirke. Denne balansen mellom å være klarsynt og samtidig vidsynt, er til tider krevende, men absolutt en vinner. Jeg tror på de helliges forsamling, jeg tror på den lokale kirke og jeg tror at dette er vår tid.

Vær klarsynt og vidsynt. Se på hvilke muligheter vi har istedenfor umuligheter og problemer. Vit hvem du er og hvorfor du eksisterer, og bruk det som Gud har gitt deg til å bygge hans kirke.

Uten tvil er det klarsynte mennesker som leder og former framtiden, og når de klarsynte er vidsynte, så slipper man å være trangsynt.

KROGEDAL: 6 måter å skape sunne kirker.

 

kommentarer