Redd i hjemlandet Samfunn

Regjeringens innstramminger i asylpolitikken går spesielt ut over afghanske flyktinger. 

Av: Ane-Marthe Hop-Hansen

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) offentliggjorde i dag rapporten «Rikets tilstand på asylfeltet». Der kommer det fram at bare 28 prosent av afghanske asylsøkere får innvilget opphold.

I september skrev Korsets Seier om en kristen 18-åring fra Afghanistan som ble tvangsutsendt fra Norge etter å ha gått på Bibelskole i tre dager.

Les saken her: Bibelskolestudent tvangsutsendt ut av Norge. 

18-åringen fortalte da at han satt på hotellet og var redd for å bli oppdaget hvis han leste Bibelen på mobiltelefonen.

Ikke beskyttelsesbehov

18-åringen stiller seg dermed i rekken av de mange afghanere som ikke ble regnet for å ha et beskyttelsesbehov. I 2016 ble norsk asylpraksis strammet kraftig inn, og Regjeringen har gjennomført større innstramminger enn stortingsflertallet har sagt seg enig i fordi innstrammingene skyldes endringer i forvaltningspraksis, ikke lovendringer eller vedtak i Stortinget, melder NOAS.

NOAS trekker fram asylpraksisen overfor afghanere som den innstrammingen som har rammet flest. I februar i fjor endret forvaltningen sin vurdering, før de modererte den på våren i år. Resultatet er at bare to av Afghanistans 34 provinser blir ansett som så utrygge at det gir grunnlag for beskyttelse.

Resultatet er at rekordmange afghanere får avslag på sine asylsøknader. Mens 139 afghanere fikk avslag i 2015, fikk så mange som 3090 afghanere avslag i 2016.

Den unge kristne mannen som ble tvangsutsendt til Afghanistan er ikke alene. Avisen Dagen skriver i dag om iranske kristne som blir sendt tilbake til hjemlandet. Der blir de møtt med trusler, forfølgelse og vold.

Les mer her: Konvertittenes sjokkerende historier.

kommentarer