Nattverd på kanten av vranglære Reportasjen
Må vinen være rød? Hva med alkohol? Holder det å dyppe brødet? Kan barna få en smak? Meningene er sterke og praksisen ulik.

 

Tekst: Ane-Marthe Hop-Hansen
Foto: Vik foto

Lysene er tent på bordet foran i menighetslokalet i Filadelfiakirken i Sarpsborg.

Hvit duk på bordet og sølvfat med brød og hvit duk over. Det sirkelformede, høye kalkfatet med de små begrene og korset på toppen, er foreløpig lukket. Bibel, brød og vin. Felles-skap med Jesus og hverandre. Det er et velkjent fenomen for alle som regelmessig går i en eller annen kirke. Det er dekket til nattverd, et måltid til glede og diskusjon.

For hvordan skal egentlig form og innhold være i dette måltidet, og hva skjer hvis vi blander de to?

Jeg ville vite om jeg drev med vranglære.

Å dyppe brødet

Pastor i Pinsekirken i Mjøndalen, Aril Svartdahl, har tenkt mye på nattverd. Han har registrert at praksisen i de fleste pinsemenigheter har endret seg, for eksempel når det gjelder kalken. For noen år tilbake var det mest utbredt å ha ett beger som alle drakk av. Senere gikk de fleste over til at alle fikk hvert sitt lille glass å drikke av. Mange glass krever en del forberedelse og det blir også mer oppvask etterpå. Av praktiske årsaker begynte derfor Svartdahl å ha nattverd med ett beger som alle dypper brødet i.

En mann oppsøkte Svartdahl med et tydelig budskap. Dette var ikke en fullverdig nattverd.

Hadde han et poeng? Det står i Matteus 26,27 at Jesus sa: «Drikk alle av det.»

– Man drikker ikke når man dypper, og dette gjorde meg nysgjerrig på …

  • I Sarpsborg gjør man nattverd på én måte, i andre pinsemenighten på helt andre måter. Hva og hvem har rett? Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer