«De må lukke døren helt til Arbeiderpartiet, låse den, og kaste nøkkelen.» Nærbildet
Vebjørn Selbekk mener KrF er i livsfare og må ta grep.

 

– Valget er over, og vi må ta det første først. KrF ender på 4,2 prosents oppslutning, det desidert laveste tallet siden 2. verdenskrig. Hva har skjedd?

– Jeg tror de er et offer for den svært amatørmessige regjeringsstrategien sin. De har hatt et regjeringsalternativ som ingen andre enn dem selv har trodd på. Da kan de ikke komme etterpå og klage over at mediene ikke lar dem snakke om saker de er opptatt av. For i det hele tatt å kunne snakke om saker, må du gå til valg med et realistisk og avklart regjeringsalternativ. Når det foretrukne alternativet ikke er realistisk, og det har alle meningsmålingene vist at det ikke er, så spør enhver oppegående journalist om en plan B. Og da blir det spetakkel.

– Du er streng mot KrF her?

– Ja, man må være streng. Vi snakker om en oppslutning på 4,2 prosent. I Dagen har vi sett nærmere på den enkelte stemme, og KrF er 5.623 stemmer fra sperregrensen. Da er det alvor, da! Da er det sånn at hvis den nedgangen som KrF har opplevd i hvert valg siden 1997 fortsetter, vil de være utradert og borte fra norsk politikk om fire år. Nå er virkelig alvorets time kommet.

– Frykter du at KrF rett og slett vil forsvinne?

– Ja, det gjør jeg. Vi trenger KrF i det politiske landskapet, vi trenger dem over sperregrensen. De løfter saker som ingen andre gjør. Det er viktig at KrF ikke forsvinner fra norsk politikk. Det er det en reell fare for at de gjør nå.

Den eneste realistiske innflytelse PDK kan ha, er å svekke den kristne innflytelsen i politikken ved å ta stemmer fra KrF.

– Hvilke veivalg mener du KrF bør ta nå, når valgresultatet skal evalueres?

– De må lukke døren helt til Arbeiderpartiet, låse den, og kaste nøkkelen. Det er helt greit å være et sentrumsparti, men KrF er likevel et sentrumsparti som er borgerlig. Den store velgergruppen deres er i hvert fall det. KrF er sterkest i bibelbeltet på Sørlandet og på Vestlandet. Man har nesten ikke noen representasjon på Østlandet. De har ingen representanter inne i Oslo, i Akershus eller i Østfold, i det sentrale østlandsområdet. Der er det mer KrF-velgere som kan tenke seg å samarbeide med venstresiden. Men på Sørlandet og Vestlandet finnes de borgerlige velgerne. De er opptatt av kristne valgsaker, men ønsker seg ikke Jonas Gahr Støre som statsminister. Jeg tror det er mange som egentlig ville stemme KrF, men som har endt opp med Høyre eller Fremskrittspartiet. Det har KrF selv bidratt til. Etter min mening er det viktigste de kan gjøre nå å tette igjen den lekkasjen.

– Er det ikke en ærlig sak når Knut Arild Hareide sier at den politiske avstanden er for stor til at de kan sitte i samme regjering som Frp?

  • Vi stiller også spørsmålet «KrF synker med 25 prosent, De Kristne er halvert, Verdipartiet fikk 148 stemmer og Kristent Samlingsparti er nedlagt. Hva skjer med kristne partier i dette landet?». Pluss mye mer. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer