Valgkampen om våre verdier Nærbildet
Skaperkraftleder Filip Rygg mener norske kristne har en unik mulighet i denne valgkampen.

 

Foto. Thomas Leikvoll

– Selv erfarne politiske kommentatorer er overrasket over at norske verdier har blitt et tema i valgkampen. I den forbindelse samlet stiftelsen Tankesmien Skaperkraft kristne ledere til samtale. Hvorfor?

– Premisset er at norske verdier delvis kan lenkes opp til kristne verdier. Det bør være et momentum og en mulighet for kristen-Norge.

– Hvordan da?

– For det første tror jeg dette er bra i seg selv. Det kan sikre trosfrihet, gi brukbare økonomiske vilkår for livssyn og tro, og KRLE-faget er i ferd med å få fotfeste.

Vi har godt av å forsøke å forstå annerledestenkende.

– Er ikke den berømte K-n i KRLE-faget for kontroversiell til å overleve?

– Jeg tror det blir vanskeligere å kutte den ut nå. Den har resonans i store velgergrupper i møte med en ny verden. De opplever at man står tryggere i møte med andre kulturer om man står grunnfestet i egen kultur.

– Du sa «for det første». Jeg antar at du har noe mer på lager.

– Jo, for det andre er dette en mulighet for kristenledere. Delta i samfunnsdebatten! Involver dere lokalt, invitér for eksempel politikere.

– Er det ikke nettopp slikt kristne har blitt kritisert for, særlig etter tidligere Frp-leder Carl I. Hagens utspill i Levende Ord i 2004: «La de små barn komme til meg, sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Muhammed har sagt det samme»?

– For meg var kanskje ikke Hagens utspill noe toppunkt, men politiske samtaler i menigheter og blant kristne er viktige. Det viser politikerne at vi er opptatt av samfunnet, og de lærer hva som er viktig for oss på lik linje med andre lobbygrupper. I tillegg er det viktig for kirkene å høre politikernes refleksjoner. Vi har godt av å forsøke å forstå annerledestenkende.

For meg handler det ikke om å skrike i demonstrasjonstog, men om å være til stede.

– Overvurderer du ikke hele debatten nå?

– Vi må tilbake til 90-tallet for å finne en sammenlignbar debatt i valgkampen. Jeg mener vi tvert imot undervurderer slike muligheter og blir sittende på gjerdet.

– Det handler jo bare om brunost, fjorder og allemannsretten.

– Nei. Eller jo, noen sånne utspill har det vært. Men …

  • Det var innledningen. Om du ønsker å lese artikkelen så Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

 

kommentarer