Eugene Peterson lectures at University Presbyterian Church in Seattle, Wash., in May 2009.  Photo courtesy of Creative Commons Kristenliv
I et fersk intervju med avisen Religion News Service forteller den kjente pastoren, teologen og forfatteren Eugene Peterson (84) at han har endret mening i homofilispørsmålet.

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde og Karl Andreas Jahr

«The Message»

Peterson har skrevet over 30 bøker, deriblant boken «The Message: The Bible in Contemporary Language» som har vunnet flere priser. I denne boken gjengir Peterson en mengde bibelvers med egne ord, men ingen steder i boken blir ordene «homoseksuell» eller «homoseksualitet» nevnt. Boken er også blitt populær i Norge. Svært mange menigheter bruker den forenklede Bibelen aktivt i forkynnelsen.

Eugene Peterson har tidligere vært pastor, og i et intervju med avisen RNS forteller han at menigheten ikke hadde noen problemer med å la homofile ha ansvarsposisjoner i menigheten.

– Vi trengte en ny lovsangsleder i menigheten, forteller Peterson, og forklarer at en mann som var åpen om sin homofile legning endte opp med å få stillingen.

– Ingen stilte spørsmål ved det, og han var en veldig god musiker, forteller han i intervjuet.

LES HELE INTERVJUET HER

Ville viet homofile 

I intervjuet kommer Peterson også med noen uttalelser som nå vekker oppsikt blant flere kristne i USA. På spørsmål om han ville viet homofile i dag, svarer Peterson konkret «ja», og legger til:

– Det ville jeg ikke sagt for 20 år siden, men nå vet jeg om mange mennesker som er homofile og lesbiske, og de ser ut til å ha et like sterkt, åndelig liv som det jeg har. Jeg tror at debatten om lesbiske og homofile snart kan være over. Hvis folk misliker hva menigheten deres mener om homofile, kan de bare finne seg en annen kirke, sier han.

Jeg vet om mange mennesker som er homofile og lesbiske, og de ser ut til å ha et like sterkt, åndelig liv som det jeg har.

Reaksjoner

Uttalelsene vekker sterke reaksjoner, blant annet fra Russell Moore som er president for baptistenes etiske og religiøse frihetskommisjon i USA. I en kronikk i The Gospel Coalition skriver han at han er svært skuffet over Petersons uttalelser.

– Hvis vi ikke er tydelige på hva synd er, kan vi heller ikke være tydelige på hva Guds nåde er, skriver Moore.

Retrett

Senere har Eugene gjort en nyansering i den amerikanske avisen Christianity Today som er vanskelig å tolke som noe annet enn retrett.

For å avklare, jeg bekrefter et bibelsk syn på ekteskapet om én mann én kvinne. Jeg bekrefter et bibelsk syn på alt.

I sin retrett sa 84-åringen at i nesten tre tiår som pastor og i årene siden har han aldri utført et bryllup med to av samme kjønn.

– Jeg har aldri blitt spurt. Og, for å si det rett ut, jeg håper jeg aldri blir spurt, sier han til den kristne, amerikanske avisen.

Etter ytterligere refleksjon og bønn, vil jeg gjerne trekke dette svaret.

Peterson mener spørsmålet fra RNS var av mer hypotetisk art. Det lød slik:  «Hvis du var pastor i dag, og et kristent homofilt par i din kirke ba deg om å vie dem, er det noe du ville gjort?» 

Han svarte med ett ord: ja.

– Denne reporteren spurte meg et hypotetisk spørsmål. Pastorer har ikke den luksusen å hengive seg til det hypotetiske. Og for å være ærlig, nei er ikke et ord jeg vanligvis bruker.

Videre sier den erfarne kristne lederen og skribenten at han har brukt tid på å reflektere etter all medieoppmerksomhet.

– Når jeg satt sammen med denne intervjueren sa jeg ja i øyeblikket. Men etter ytterligere refleksjon og bønn, vil jeg gjerne trekke dette svaret. Ut fra respekt for menigheten, verdens kristenhet, kirkens historiske syn og undervisning om ekteskap kunne jeg ikke gjort det. Når det er sagt ville jeg elsket et slikt par som deres pastor. De ville være velkomne ved bordet mitt, sammen med alle andre.

 

 

kommentarer