Nysgjerrig Samtalen
Tidligere forsvarsminister i Sverige, Thage G. Peterson (83), ble politiker fordi han var sint på Gud.

 

Tekst: Urban Thoms
Oversatt av: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Natanel Johansson

Da han var ung, takket han nei til en betalt pastorutdannelse for å satse på politikken i stedet. I en alder av 83 år kan Thage G. Peterson skryte av at han har en master i teologi. I ettertid ser han imidlertid at kunnskapen han tilegnet seg kunne spart både ham og den svenske regjeringen mange av de tabbene de opplevde under den tiden han var minister i Sverige.

Vennskapet med Olof Palme

Iført et rødt slips og en blå deminvest, tar den tidligere svenske forsvarsministeren imot oss utenfor villaen der han og hans kone Marion har bodd siden 1960-tallet. I biblioteket ovenpå er kaffebordet allerede dekket, og vi får servert nybakte kanelboller og kaffe i porselenskopper med sølvkant. Et stort vindu gir en enestående utsikt over innsjøen. Innad i familien kalles dette rommet «Palmerommet».

– Herfra ledet vi Sverige, sier Thage G. Peterson som om det var det mest naturlig i verden.

Han slår ut med høyrearmen og inviterer meg til å innta «Palmesetet», den gamle skinnlenestolen hvor den svenske statsministeren Olof Palme alltid satt da han og hans regjeringskolleger hadde sine mange og lange samtaler om livet og politikk.

Jeg tror at en politiker må bli sint minst én gang om dagen.

Thage G. Peterson - tidligere forsvarsminister i Sverige

Selv setter Thage seg ned ovenfor meg i en kurvstol med store armlener. Det knirker som fra en svunnen tid. Langs den ene veggen i rommet står sofaen der Olof Palme noen ganger tok seg en lur. Thages hjem ble et tilfluktsted for den ofte pressede statsministeren og hans regjering.

I dette hjemmet kunne Olof Palme slappe av og få styrke og mot i nært fellesskap med sin gode venn og medhjelper.

  • Les hele portrettet med den tidligere forsvarsministeren i Sverige i denne ukas Korsets Seier. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer


Anbefalte innlegg